неділя, 29 жовтня 2006 16:24

Закінчився 36-й кінофестиваль "Молодість"

На час верстки номера ще не були відомі прізвища лауреатів. Але деякі нагороди вже роздали. Кліп "Катерина", який режисирували співак Олег Скрипка та Роман Бондарчук, визнали кращим фільмом "Панорами українського кіно 2004–2005". На це образився член журі, аніматор Євген Сивоконь, 68 років. Із ним не порадились, і не попередили про таке рішення:

— Я витрачав свій робочий час, — зізнається аніматор, — передивлявся усі фільми з конкурсної програми. А мене навіть не запросили, коли підбивали підсумки. Кліп "Катерина" може бути. Але мені сподобалися фільми режисера Олега Педана "Найменший" і "Будиночок для равлика". Премію в тисячу доларів я віддав би йому. Зараз сиджу у своєму кабінеті, роблю новий мультик "Врятуй і збережи". А та "Молодість"... Нехай проходить без мене.

Приз Міжнародної федерації кінопреси на "Молодості" отримав фільм "Ейфорія" російського режисера Івана Вирипаєва. Приз екуменічних організацій — стрічка "Поет сміття" іранського режисера Мохаммада Ахмаді. Нагороди Міжнародної федерації кіноклубів "узяли" грузинсько-французька стрічка "13 Tzameti" Гели Баблуані, "Терра Інкогніта" швейцарця Петера Волькарта та "Ведмеді і кролики" Хіо Джеонг Кім із Кореї.

На кіноринку "Молодості" режисер Володимир Онищенко, 46 років, демонстративно не пішов на прем"єру свого історичного серіалу "Запороги" у кінотеатрі "Київська Русь". Він стверджує, що студія "Укртелефільм" не уклала з ним угоди про авторське право і не виплатила гонорару $15 тис. Замовив стрічку студії "Укртелефільм" власник фірми молокопродуктів "Злагода", політик Віктор Веретенников. Він же писав сценарій фільму.

— Я до Веретенникова претензій не маю, — зауважує Онищенко. — А от студія "Укртелефільм" "кинула" мене, оператора-постановника і художника. У січні, коли на студії монтували фільм, охоронець не дав мені ключів від монтажного цеху. Мовляв, директор студії Олег Бійма сказав не пускати мене. "Укртелефільм" заплатив мені гонорар — 4 тисячі доларів за весь фільм. Але за законом про авторське право передбачається ще й авторська винагорода. За розцінками Мінкульту, десь 15–20 тисяч доларів за десять серій. Зі мною не підписали договір, що я дозволяю прокат цього фільму. Це теж порушення закону. Тому я подам на "Укртелефільм" до суду.

57-річний генеральний директор "Укртелефільму" Олег Бійма розповів "ГПУ", що передав усі права на "Запороги" сценаристові Віктору Веретенникову. Той  коментувати ситуацію відмовився.

Зараз ви читаєте новину «Закінчився 36-й кінофестиваль "Молодість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути