вівторок, 27 листопада 2007 17:23

Закарпатські письменники видали збірку "Джинсове покоління"

Письменники із Закарпаття презентували у Києві збірку поезії та прози "Джинсове покоління".  Її читали у Спілці письменників.

До книжки увійшли твори 23 авторів — 13 представників "джинсового" та 10 "комп" ютерного" поколінь. Так назвав літераторів упорядник антології, 43-річний професор Ужгородського національного університету Михайло Рошко. До "джинсових" він відносить і себе.

— Ми, письменники, народжені в 1960-ті, перші підлітками одягли джинси, — пояснює Рошко. — Однією ногою ми у соціалізмі, другою — в капіталізмі. Нам ніхто ніколи не дарував квартир і дач, а друкуємося ми за гроші друзів. Наших книжок дуже мало у бібліотеках. А тут уже підросли наступники — діти комп"ютерних ігор та Інтернету.

Михайло Рошко дарує "ГПУ" збірку "Джинсове покоління". На обкладинці блондинка у смугастій майці та рваних "варьонках". Михайло Рошко видав цю книжку за власні 8,5 тис. грн, накладом 500 примірників.

"Джинсові" та "комп"ютерні" по черзі представляють одне одного.

— Михайло Рошко — це постмодерн у рафінованій якості, — виголошує представник "комп"ютерного" покоління 22-річний поет Андрій Любка. — Василь Кузан — математик, закарпатський Єсенін. Пише хороші вірші і робить погані справи. Наприклад, очолює управління культури та туризму в Іршавському районі. Олександр Гаврош писав порнографічні вірші, а нині перейшов на літературу для дітей.

Із "комп"ютерних" поетів у залі, крім Андрія Любки, 21-річний син Василя Кузана Валентин та Вік Коврей, 22 роки. Усі хлопці навчаються в Ужгородському університеті.

— Спілка письменників — це встигнути з"їсти останній бутерброд. А якщо ні, то загорнути в серветку, — декламує "білий" вірш Андрій Любка. — Я не про всіх, я лише про деяких, — додає.

Після презентації Михайло Рошко пригощає всіх закарпатською сливовицею.

— Чув, зараз у Києві видали збірку поезії наймолодших ("Дві тонни". — "ГПУ"). А все одно наша ідея була першою!

Збірка "Джинсове покоління" увійде до рейтингу "Книжка року-2007". Її продають в ужгородських книгарнях. В інших містах її немає через малий наклад.

Зараз ви читаєте новину «Закарпатські письменники видали збірку "Джинсове покоління"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути