пʼятниця, 25 листопада 2011 07:45

За Шевченківську премію художник купив туфлі

Автор: фото з сайта www.yagallery.com.ua
 

Роботи 60 художників — лауреатів Шевченківської премії — показали в київській галереї "Хлібня". Виставка триватиме до 27 листопада.

— Коли отримав премію, дали цілий мішок купонів. За них придбав нові туфлі, — каже художник 70-річний Феодосій Гуменюк. 1993-го його нагородили за серію портретів українських гетьманів.

Майстриня 87-річна Людмила Семикіна спирається на ціпок.

— Одяг шляхти часів Київської Русі зробила для фільму "Захар Беркут", — показує на сірий жіночий костюм із круглою шапкою та золотою шаллю. — Шила його із сірого з металом сукна для шинелей. Цим матеріалом були забиті комісійні магазини. Продавали його дешево. Віддавала по 5 карбованців за метр.

Художник 58-річний Сергій Якутович премію отримав сім років тому за графічні роботи. Його батько, Георгій Якутович, цю нагороду здобував двічі. Сергій четвертий рік є членом Шевченківського комітету. Цього року сума нагороди склала 260 тис. грн. Через суперечку журі кандидати Людмила Жоголь і Віктор Сидоренко не набрали мінімальних 17 голосів.

— Митці, варті Шевченківської премії, не грають у цю гру. Тому немає з чого вибирати, — каже Сергій Якутович. — Останнього разу премію не дали жодному художнику. Я був засмучений, бо трапилися такі, кого можна було нагородити. Учора відбулося перше засідання комісії. Подивився на імена й одразу запропонував деякі відкинути. Ні — залишили. І ще півроку триватиме "ля-ля-ля", бо там кожен просуває своїх. Тому ми ніяк не можемо підняти престиж премії.

Художник нещодавно повернувся із Рима. Жив там два тижні. Там його з актором Богданом Ступкою та літературознавцем Павлом Михедом нагородили премією ім. Миколи Гоголя. Її дає фонд колишнього президента Росії Бориса Єльцина за популяризацію російської культури у світі.

— Україна вперше отримала цю премію. На нагородженні ніхто не згадав, що Гоголь — українець. Я вирішив про це нагадати, але залишитися толерантним.

Зараз ви читаєте новину «За Шевченківську премію художник купив туфлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути