Ексклюзиви
вівторок, 26 лютого 2008 17:50

За кращу радіовиставу заплатили п"ять тисяч гривень

Стартував ІІ конкурс радіоп"єс під девізом "Відродимо забутий жанр". Його проводить Національна радіокомпанія за участю видавництва "Грані-Т".

Жанр цей забутий. Перша українська радіоп"єса прозвучала в ефірі 1933 року, але потім її репресували — разом із тими, хто її створював. Натомість в ефірі з"явився "Театр перед мікрофоном" — театральні вистави. Класичними п"єсами для радіо вважають ті, що неможливо поставити на сцені. Як-от "Небезпека" британця Ричарда Х"юза (1924), де дія відбувається в цілковитій темряві в напівзатопленій шахті.

Радіовистава вимагає специфічної майстерності від драматурга. Тому серед переможців та лауреатів конкурсу чимало досвідчених літераторів — Володимир Лис (перша премія), Володимир Даниленко, Сергій Щученко. Учасники першого конкурсу — не лише кияни, вони живуть у Луцьку, Переяславі-Хмельницькому, Краматорську, Миколаєві, Тернополі.

Переможці отримали нагороди: перша премія — 5 тис. грн, друга — 3 тис., третя — дві. Ще видавництво "Грані-Т" встановило спеціальну премію (2 тис. грн) за кращу дитячу радіоп"єсу.

Ще одна умова конкурсу: п"єси переможців та лауреатів поставлять у 1-й та 3-й (канал "Культура") програмах українського радіо.

На радіо вже записано п"єсу вінничанки Наталі Коломієць "Хрематофобія" (постановка Наталі Сумської, за участю акторів-франківців Анжеліки Савченко, Петра Панчука, Василя Мазура, Олександра Форманчука). Готова до ефіру й робота киянки Лесі Іваненко "Отака музика" з акторами Зінаїдою Журавльовою, В"ячеславом Глушенком, Оксаною Шевчук. У роботі п"єса киянки Наталі Бучель "Світ поміж рядками". Бучель відома слухачам як бард. Її пісні лунатимуть в радіовиставі. До участі в ній запрошено акторів столичного Молодого театру.

— Коли ці   радіовистави можна буде почути по радіо?

— Треба спершу підготувати чимало спектаклей, а потім вже запускати в ефір, щоб вони звучали більш-менш регулярно, й слухачі звикли до них, — каже  заступник директора каналу "Культура" Світлана Короненко. — На підготовку першої порції радіовистав знадобиться не менше двох місяців.

На другий конкурс уже надійшло десять п"єс. Результати оголосять 1 вересня.

Зараз ви читаєте новину «За кращу радіовиставу заплатили п"ять тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути