вівторок, 18 липня 2017 06:10

За гастролі в Росії українських артистів штрафуватимуть

За гастролі в Росії українських артистів штрафуватимуть
За гастролі в Росії українських артистів штрафуватимуть Фото: Демальянс Ужгород

— Змушені прямо на кордоні виловлювати путінських арт-пропагандистів і завертати назад. Але ж це не функція Служби безпеки. Публіка може і не знати, хто виступав в окупованому Криму, а хто ні. Але ж організатори концертів мають цю інформацію. Ми законодавчо поставимо крапку в цьому, — каже віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, 49 років.

Він один із ініціаторів змін до закону "Про гастрольні заходи в Україні". Має обмежити виступи як українських артистів в Росії, так і громадян країни-агресора на нашій території.

— Та невелика когорта російських виконавців, яка підтримує нас і своєю позицією бореться проти Путіна, відвідуватиме Україну, — додає ­Кириленко.

З початку липня СБУ не пустила в Україну 14 російських артистів

— Цей закон хочуть прийняти через три роки після окупації Криму і початку війни на Донбасі. Якби ще тягнули, виглядало б як непослідовність, нерішучість і відсутність реальної політики, бо як держава маємо захищатися. Поки російський вплив на Україну призводить до втрати наших територій, — каже продюсер Ігор Кондратюк, 55 років.

За порушення закону штрафуватимуть. Передбачене обмеження волі на строк від 6 місяців до 3 років.

— Покарання має бути лише грошове. Перше порушення — 150 тисяч, друге — 300 тисяч, третє — 600 тисяч. Тоді артисти вимушені будуть вибрати, де вони хочуть жити. Штрафи приноситимуть зиск Україні з гастролей наших співаків у Росії. Позбавити громадянства — це крайній крок. Можливий лише у тому випадку, коли людина свідомо підтримує агресію Кремля. Ув'язнення тут не спрацює. Нікому не треба Потап і Настя у в'язниці. Хоче їхати в Москву — будь ласка. Викладе гроші і поїде. Доки суми штрафів зроблять безглуздими гастролі в Росії. І гроші із цих штрафів мають іти на утримання армії або зміцнення кордонів.

Винятки передбачені для російських артистів, які до початку гастролей в Україні нададуть письмову заяву про засудження окупації території Криму і Донбасу. Або неодноразово публічно засуджували дії Кремля. Або якщо громадянин РФ переїхав жити в Україну.

— Від прийняття закону ­виграє українська публіка. ­Російські співаки приїжджали знімати касу. В Москві ­будували декорації та давали велике шоу, а в Житомирі під фонограму відтанцювали, забрали гроші і поїхали. ­Тепер ці кошти залишатимуться в країні й годуватимуть наших артистів, — каже медіа-експерт Олексій Ковжун, 47 років.

На території анексованого Криму та тимчасово окупованих територій Донбасу мають заборонити гастролі всіх іноземних артистів.

Зараз ви читаєте новину «За гастролі в Росії українських артистів штрафуватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути