Ексклюзиви
пʼятниця, 31 березня 2017 07:10

З липня Україна перейде на цифрове телебачення

З липня Україна перейде на цифрове телебачення
З липня Україна перейде на цифрове телебачення. Фото: zaxid.net

— Усі європейські країни, включно з Білоруссю та Росією, перейшли на цифрове телебачення. Це сучасна технологія мовлення. Використовує значно менше частот, порівняно з аналоговим. За допомогою вільних хвиль можна розвивати мобільну телефонію, військові технології, різні види бізнесу у сфері зв'язку. В одному аналоговому каналі можна передавати щонайменше вісім цифрових. Мають кращу якість трансляції. Також через цифрове телебачення можна транслювати необмежену кількість каналів, — розповідає голова парламентського комітету з питань культури та духовності, член фракції "Народний фронт" 48-річний Микола Княжицький.

Із липня цьогоріч Україна, згідно з міжнародним договором "Женева 2006", повинна перейти на цифрове ефірне мовлення.

— Держава має надати малозабезпеченим сім'ям цифрові декодери безкоштовно. Більш точні відомості про те, хто і у якій кількості отримає декодери, повинна оприлюднити Нацрада з питань телебачення й радіомовлення, — продовжує Княжицький.

— Основний провайдер цифрового мовлення — товариство "Зеонбуд". Поки що відомі лише розрахунки Укрчастотнагляду. Математичним способом вирахували зони покриття. Ці дані необхідно підтвердити за допомогою реального автоматизованого вимірювання.

Довести, що "Зеонбуд" справді належить Олександру Януковичу, Рінату Ахметову чи Дмитру Фірташу, як повідомляли різні ЗМІ, можна за допомогою технології прозорого аудиту медіа-власності. Такого не маємо. Фактично "Зеонбуд" — провайдер-монополіст. Але 2015 року на суді їм вдалося довести, що це не так. Оскаржили штраф Антимонопольного комітету на суму 44 мільйони гривень.

Існує лише два способи, за якими компанія в умовах переведення всіх українських глядачів на цифрове телебачення зможе якісно надавати послуги. Або суспільство має дізнатися про власників і випрацювати механізм контролю тарифів провайдера. Або держава повинна підтримати вихід на ринок конкурентів. Щоб забезпечити користувачам можливість обирати компанію, що надає послуги за справедливою ціною.

Більшість вітчизняних телеканалів ведуть мовлення в аналоговому форматі. Дублюють трансляцію в цифрових стандартах по кабельних і супутникових каналах.

Зараз ви читаєте новину «З липня Україна перейде на цифрове телебачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути