середа, 28 травня 2008 15:10

Володимир Нагорний подарував Ющенкові хатинку

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Товарознавець із Кіровограда Володимир Нагорний 13 років тому почав колекціонувати старі скрині, макітри, колеса й горщики
Товарознавець із Кіровограда Володимир Нагорний 13 років тому почав колекціонувати старі скрині, макітри, колеса й горщики

Кіровоградець Володимир Нагорний, 47 років, колекціонує колеса від возів, горщики, вишиванки, рушники, килими, церковне начиння та інші старожитності. 5 тис. експонатів тримає у двох орендованих приміщеннях.

— Мені років 8 було, як батько знайшов на городі мідну монету 1756-го. Я й досі зберігаю її як талісман, — розповідає колекціонер. — За фахом я товарознавець. Років 10 тому став їздити по селах Черкащини, Кіровоградщини — купував у бабок  речі. Відколи горщики і прядки захарастили квартиру, почав пропонувати їх у музеї, до галерей. Розбагатів, відкрив реставраційну майстерню.

Веде до складу, заставленого ящиками, скринями, картинами, килимами, макітрами.

— У мене посуду більше, ніж у музеї Суботова, — хвалиться. Чоловік трохи заїкається. — В Україні збереглося кілька коліс  козацьких часів. Два є у мене, а два я подарував Вікторові Ющенку. Відкрив для нього цвітненську кераміку (у с. Цвітне був найбільший осередок гончарства Наддніпрянщини. — "ГПУ"). Презентував Віктору Андрійовичу хатинку, зроблену із глини братами Пономаренками 1947 року. Дашок у ній знімається, а всередині — сільська хата з піччю та лавою. Моя дружина Галина бачила по телевізору, коли крутили передвиборні ролики, як на столі в Ющенка стояла ця хатинка.

— Є клієнти, які розуміються на історії, — веде далі колекціонер. — Художник Петро Гончар замовив меблі для музею батька Івана Гончара. Артист Ігор Скляр попросив упорядкувати йому дачу в Криму. Сказав: "Мне нужен воз, я положу на него сена. А вы добавте что-то".

Бере розмальований глиняний нічний горщик із ручкою.

— Вичитав в англійському посібнику для туристів, які збираються в Росію: "Птичка какает на ветке, баба ходит срать в овин. Разрешите вас поздравить ради ваших именин", — сміється. — Був у Росії наприкінці 1970-х. Там не було надвірного туалету, всі ходили у хлів. В Україні нічні горщики з"явилися раніше, ніж у Росії!

28-річний син Нагорного Ростислав має власну студію цифрового фото. Він інвалід з дитинства, у 8 років із матір"ю потрапив в аварію. Дружина Володимира Галина — інвалід другої  групи, допомагає чоловікові збирати колекцію.

— Тоді ще мій батько захворів на рак, — згадує Нагорний. — Та ми подумали: може, комусь ще гірше, ніж нам? Купили 5 тонн секонд-хенду і віддали в інтернат для олігофренів. Отримали купу листів із подяками.

1960, 31 травня — Володимир Нагорний народився у м. Кіровоград
1968 — батько подарував монету 1756 р.
1977 — закінчив технікум радянської торгівлі, за фахом товарознавець
1978 — одружився з одногрупницею Галиною, за рік з"явився син Ростислав
1984 — служба в армії
1995 — почав колекціонувати старожитності
2003 — співпрацює з Віктором Ющенком
2006 — придбав для колекції турецький ятаган і меч-палаш ХVІІ ст.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Нагорний подарував Ющенкові хатинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути