Ексклюзиви
понеділок, 05 лютого 2007 20:18

Володимир Козюк малює старі хати

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Володимир Козюк цілує руку Ніні Матвієнко в галереї ”Неф”. Поряд — чоловік співачки Петро Гончар
Володимир Козюк цілує руку Ніні Матвієнко в галереї ”Неф”. Поряд — чоловік співачки Петро Гончар

34-річний вінничанин Володимир Козюк має найбільшу в Україні колекцію старовинних листівок — зо три тисячі. Збирає також ікони та малює картини. У столичній галереї "Неф" відкрилася виставка його пейзажів.

— Не маю освіти. Будівельного технікуму не закінчив, — розповідає. — Після армії до вузу вступати не хотів. Підійшов на вінницькій виставці до художника Юрія Михайловського і попросив пару уроків живопису. Він задав перемалювати сто пейзажів Шишкіна. А потім дозволив працювати у своїй майстерні.

Скільки коштують ваші картини?

— Від ста доларів до тисячі. Першу продав арабським студентам Вінницького педінституту за 40 доларів. Вони до мусульманського свята Рамадан просили пейзаж із палестинським храмом. Я змалював його з фотографії. А за зароблені гроші купив професійні пензлі та фарби.

Картина Козюка є у приватній колекції президента.

— З Віктором Андрійовичем познайомились у музеї Петра Гончара на Андріївському узвозі, — згадує. — Потім бачились у столичному клубі колекціонерів. Туди власники колекцій щосуботи приносять антикварні речі для обміну. Я приніс до клубу свою картину із серії "Хати під стріхою". І подарував її Ющенкові. Тоді він іще був прем"єр-міністром. Схоже, як у президента, полотно, подарував співачці Ніні Матвієнко та її чоловікові Петру Гончару. Вони його над ліжком повісили. Актор Богдан Бенюк просто забрав у мене п"ять картин, — сміється. — Зате на його вистави в театрі Франка ходжу безплатно. Та ще й сиджу в перших рядах. Постановку "Про людей і мишей" аж п"ять разів дивився. А от "Цар Едіп" не дуже подобається. Надто трагічно, та й Богдан там другорядний.

Найбільше люблю подільські листівки з вулицями Ямполя і церквами Гайсина

Цікавлюся картинами з серії "Хати під стріхою".

— Це десятки полотен і 300 фотографій, — пояснює. — Їжджу Поділлям і фотографую старі хати. Якось у селі знімав будинок із прогнилою стріхою. Двоє чоловіків вибігли з двору, і почали видирати у мене камеру. Але я в армії карате вчився. Віддубасив їх так, що в хату поховалися. Потім сусіди  розповіли, що то — місцеві наркомани. Варять макову соломку.

Чому колекціонуєте листівки?

— 1992-го приїхав до Києва. У парку Пушкіна біля станції метро Шулявська продавали листівки. Я купив одну з дореволюційною маркою. Відтоді збираю листівки на різні теми. На одній  маньчжурській кат відрубує голову молодому хунхузу — так називали китайських бандитів у XIX столітті. Але найбільше люблю подільські листівки з вулицями Ямполя і церквами Гайсина. Сім років збираю тільки їх. Інші обмінюю або продаю. Одна коштує 50 доларів.

Колекцію Володимир тимчасово зберігає у Вінницькому краєзнавчому музеї. Каже, що так безпечніше і клімат відповідний. Там же тримає близько ста ікон.

Як почали колекціонувати ікони?

— У дитинстві мені подобалася вирізьблена на липовій дошці сльозоточива ікона Казанської Божої Матері. Вона висіла на кухні в нашої сусідки. Потім сусідка мені її подарувала. Я повісив образ над ліжком, хоча батько-комуніст сварився. За гроші вперше купив ікону після армії. У вінницькому антикварному магазині побачив згорнутий в рулон образ святих Миколая і Варвари, що валявся на підлозі. Віддав за нього гривень 50. Зараз маю понад сотню ікон.

1972, 15 травня — народився у селі Чеснівка на Вінниччині у родині голови сільради та медсестри
1990–1992 — служба в армії на Закавказзі
1998 — одружився із вчителькою Людмилою
2000 — перша виставка картин у Вінниці
2003 — заснував етнографічний центр у Вінницькому технічному університеті
2002, 4 листопада — народився син Володимир
2006, 6 серпня — з"явилася на світ донька Оля

Зараз ви читаєте новину «Володимир Козюк малює старі хати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути