вівторок, 29 липня 2008 15:10

"Вітрильника" Йосип Садовський закінчив за два дні до смерті

Композицію "Вітрильник Андрія Первозванного" відкрили у Львівському національному музеї ім. Андрея Шептицького. Виготовив її покійний професор кафедри скульптури Львівської академії мистецтв Йосип Садовський. Працював над композицією десять років. У творі поєднано скульптуру й вітражі.

— Йосип Антонович запропонував мені виставити цей твір ще три роки тому, — розповідає директор музею Ігор Кожан, 55 років. — А за якийсь час говорить: "Ні, давайте я його ще трохи дороблю". Потім просив ще почекати. Нарешті на початку цього року сказав: "Виставимо його 23 липня, у 1020-ту річницю хрещення України". За два дні Садовського не стало.

Композиція завдовжки 3 м має форму вітрильника. На ньому розміщені три мармурові скульптури, вітражі, ікони. Уздовж вітрильника та на вітражах написані цитати з Біблії.

Свої думки щодо роботи митець нотував у щоденниках. Їх вивчав родич Садовського Антон Марчинський, 26 років.

— У "Вітрильнику" Йосип Антонович поєднав мотиви Біблії та української історії, — каже він. — Тут використано як візантійські ікони, так і трипільські візерунки. А сам вітрильник символічно пливе двома ріками — Дніпром і Йорданом. У композиції використано різні матеріали — дерево, мармур, кераміка, метал, гіпс, скло. Також він помістив тут землю з рідного села та з Єрусалима.

Нині робота належить родині покійного скульптора.

— Монтували "Вітрильника" працівники музею. Найважче було встановити це колесо, — Ігор Кожан показує велике металеве коло в центрі вітрильника. — Це з газопроводу "Уренгой—Ужгород" зварники відрізали шматок труби.

Використано  дерево, мармур, кераміка, метал, гіпс, скло

— Наші з Йосипом Антоновичем майстерні на вулиці Карпатській розташовані поряд, — каже художник Іван Самотос, 74 роки. — Спершу він планував просто встановити на дерев"яному вітрильнику мармурові скульптури. Потім захопився так, що працював із ранку до вечора. Я його частенько відмовляв, казав: "Нащо тобі, залиш усе як є". Він погоджувався, відпочивав кілька днів, а тоді знову брався за роботу. Зрештою, і помер біля "Вітрильника".

"Вітрильник Андрія Первозванного" виставлятимуть у музеї до 12 серпня. Родина Садовського ще  не вирішила, де зберігатиметься композиція після виставки.

Зараз ви читаєте новину «"Вітрильника" Йосип Садовський закінчив за два дні до смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути