пʼятниця, 06 травня 2011 01:00

Вірші Ліни Костенко вийшли італійською

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Поетеса Ліна Костенко в Києві прийшла на презентацію книжки ”Зоря на ім’я Полин: пам’ятаючи Чорнобиль”. Видання побачило світ у Італії
Поетеса Ліна Костенко в Києві прийшла на презентацію книжки ”Зоря на ім’я Полин: пам’ятаючи Чорнобиль”. Видання побачило світ у Італії

Цього тижня в римському видавництві "Вієлла" вийшла книжка "Зоря на ім'я Полин: пам'ятаючи Чорнобиль". У ній надруковано праці італійських та українських дослідників, вірші поетеси Ліни Костенко та її кіносценарій  "Чорнобиль: Тризна". Вірші українською та італійською мовами.

Одну зі статей написала професор Римського університету "Ла Сап'єнца" Оксана Пахльовська. Вона — донька поетеси Ліни Костенко, опікувалася виданням книжки.

— Її повністю профінансувала італійська сторона, — розповідає 54-річна Оксана Пахльовська. — У світі виходить мало книг, дотичних до України. В Італії живуть майже 700 тисяч українців, тому там це велика подія.

81-річна Ліна Костенко прийшла на презентацію. 20 років вона їздить у експедиції до Чорнобиля.

— У зоні є села, де рівень радіації такий, як і в Києві. А є місця, де вона зашкалює. Відчуваю, бо від радіації починаю кашляти. Вийдемо на благополучне місце, і кашель минає. Узимку знайшли в одному селі стару хату.  Через вибиті вікна й двері туди намело повно снігу. Розгребла той сніг із долівки, а там повно фотографій.

В експедиції беру два диктофони. На один записую свої думки, на другий — розмови з людьми. Раніше мій чоловік (покійний Василь Цвіркунов. — "ГПУ") дивувався. Я сиділа в кімнаті сама, а звідти лунало кілька голосів. Він заходив, а я сиджу за столом і слухаю свої записи.

Поетесу в експедиціях супроводжує міліціонер Іван.

— Хтось йому сказав, щоб він мене оберігав. То він скрізь мене під руку водить. Якось побачили сліди від кабанів, каже: "Не дай Бог нападуть на нас. Я пістолетом у нього стрельну, але ж у нього щетина така, що куля відрекошетить".

Зараз ви читаєте новину «Вірші Ліни Костенко вийшли італійською ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути