понеділок, 08 жовтня 2007 16:56

Віктор Пінчук показує найдорожчі картини світу

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Відвідувачка ”ПінчукАртЦентру” дивиться на інсталяцію Василя Цаголова ”Лебедине озеро”. Київський художник одягнув чотири манекени в сукні балерин і пояси терористів-смертників
Відвідувачка ”ПінчукАртЦентру” дивиться на інсталяцію Василя Цаголова ”Лебедине озеро”. Київський художник одягнув чотири манекени в сукні балерин і пояси терористів-смертників

У столичному "ПінчукАртЦентрі" відкрилася виставка "Відображення" 19 зарубіжних та українських художників.

На четвертому поверсі виставили 12 коров"ячих голів з обдертою шкірою і висолопленими язиками. Їх помістили у скляні куби з розчином формаліну. Так голови можуть зберігатися сотні років. Над ними повісили картини з 5-сантиметровим шаром мертвих мух. Усе це інсталяція 42-річного британського художника Деміена Хьорста "Ракові хроніки/Ісус та учні".

46-річний бізнесмен Віктор Пінчук доправив майстра з Лондона до Києва на власному літаку.

— Корови означають дванадцять учнів Христа, — розповідає директор центру Петро Дорошенко, 45 років. — Чорна голова, що повернута в інший бік, — це Іуда. Порожній тринадцятий куб — Ісус. А мухи означають людські хвороби. Хьорст має спеціальну машину, що їх ловить. Однак я її не бачив.

— Торік ми з Віктором поїхали до Лондона дивитися ці роботи, — розповідає донька Леоніда Кучми та дружина Віктора Пінчука Олена Франчук, 37 років. — Я розвернулася й вийшла. У мене слабкі нерви. Свою доньку Катю я поведу на виставку, але не в цю кімнату.

Мух роздивляється лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, 32 роки.

— Що за неприємний запах? Напевно, формалін, — міркує він перед експонатами. Насправді пахнуть мухи. Картини оббризкують розчином, але це не допомагає.

Одеський художник Вадим Грінберг дарує Хьорстові картину в рамці золотого кольору під назвою "Чілі пусі". На ній із засушеного перцю, грецьких горіхів і рильця кукурудзи викладені жіночі принади.

На четвертий поверх картини піднімали краном

— О, сексі!— вигукує Хьорст і бере в одесита візитівку.

За автографами до англійця вишиковується черга. Хьорст малює на каталогах метеликів, черепи. На безіменному пальці правої руки художник носить срібний перстень-череп. Остання його робота "Бо це є любов до Бога" — теж людський череп, інкрустований 8 тис. діамантів. Це найдорожчий витвір мистецтва у світі. У серпні невідома інвестиційна компанія заплатила за нього $100 млн.

Майстер прославився, коли 1991-го помістив у формаліновий розчин 4-метрову тигрову акулу. Роботу назвав "Фізична неможливість смерті в свідомості того, хто живе".

— До мене приходить багато колекціонерів, — каже Хьорст "ГПУ". — Усі вони старі. А Віктор Пінчук — молодий, енергійний. У нього гарне почуття гумору. Цим він мене привабив.

— Усі твори для цієї виставки Пінчук купив, — розповідає мистецтвознавець Олексій Титаренко. — Витратив до ста мільйонів доларів. Він бере приклад із французького мільярдера Француа Піно, який володіє імперією "Гуччі". Піно купив у Венеції палаццо і торік відкрив там музей. Пінчук теж уже облюбував собі там палаццо.

Пінчук привіз роботи скульпторів — 52-річного американця Джеффа Кунса та 57-річного британця Ентоні Ґормлі.

— Кунс одружився з італійською порнозіркою Чічоліною і займався з нею сексом прямо на виставках, — розказує Титаренко. — Робив про це скульптури з венеціанського скла. А Ґормлі робить із себе гіпсові зліпки. Сто його металевих статуй стоять на березі моря біля Ліверпуля. Під час припливу деякі покриває вода.

Джефф Кунс прилетів до Києва з вагітною дружиною та трьома дітьми. Щоб розташувати великі полотна, у "ПінчукАртЦентрі" пробили стіну. На четвертий поверх картини піднімали краном. Перед входом у центр поставили чавунного чоловіка Ґормлі, вкритого іржею. За ним цілодобово наглядає охоронець.

Виставка працює до 30 грудня безплатно.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Пінчук показує найдорожчі картини світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути