Ексклюзиви
вівторок, 06 вересня 2016 07:05

Величезний зал у російському Барнаулі співав пісні українською

6 кг важить енциклопедія "Юкрейн. Зе бест. Культурний простір від А до Я". (З англійської перекладається "Україна. Найкраще". — ГПУ). Містить 123 короткі життєписи видатних українських письменників, музикантів, художників, скульпторів, акторів, режисерів, мистецтвознавців.

Над нею працювали майже 30 ­людей.

— Ця енциклопедія — сама по собі арт-об'єкт. Наповнена ексклюзивними ілюстраціями, авторськими нарисами від знавців театру, кіно, музики. В інтернет-версії кожен герой отримає 3D-бюст. Можна буде переглянути архів фотографій, відеоінтерв'ю, — каже ініціатор проекту "Україна. Найкраще", меценат, власник київської галереї "Триптих" Юрій Комельков, 54 роки.

Найчастіше в енциклопедії згадують українських музикантів. Про них написали 42 статті.

— Бачимо очевидний підйом у музиці. Ще два роки тому композитор і аранжувальник Євген Філатов міг не потрапити до цієї книжки. Але він почав створювати проекти для зірок — Джамали, Онуки. І ми побачили масштаби його таланту, — розповідає музичний критик Ігор Панасов, 41 рік, один зі співавторів енциклопедії.

— Музиці легше дійти до слухача, ніж іншим видам мистецтва. Вона оточує нас у транспорті, кафе, на вулицях. Про кіно так не скажеш. Маємо багато достойних академічних виконавців, фолк, рок-гуртів. Навіть московська преса до війни визнавала, що українська поп-музика йде на декілька кроків попереду.

Лідер гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк — для мене людина номер один у передачі поетичності українського мелосу, традиції. Його хіти — це майже народні пісні у формі хіп-хопу, регбі, фанку. Ще 10 років тому бачив відео, як у російському Барнаулі величезний зал співав його пісні українською. Навіть коли пише тексти російською, вони нагадують прозу Миколи Гоголя. Так із них вилазить українськість.

Головним героєм книжки "Україна. Найкраще" Панасов вважає лідера гурту "Океан Ельзи" Святослава Вакарчука.

— У всіх видах мистецтва потрібен такий орієнтир, щоб решта підтягувалася до його рівня. Вакарчук збирає стадіони. В інтернеті його думки читають мільйони.

Фолк-гурт "ДахаБраха" — зрозумілий світу. Бо народна музика загалом схожа всюди.

Із піснею "1944" співачка Джамала показала, як можна пережити історію народу як особисту. У її слухача з'являється почуття відповідальності за батьківщину.

Лідер гурту "Крихітка" Саша Кольцова інколи підбирає дивовижні слова, щоб передати важливе. Пісня "Без імені" — високохудожня, написана про війну. Волонтер спілкується з військовим у зоні АТО. Це актуальне мистецтво. Дає розуміння, що тебе хтось захищає.

В українському кіно процеси йдуть повільніше, ніж у музиці. Є багато молодих енергійних режисерів, які реагують на події в країні. Але треба почекати ще років п'ять, щоб із них хтось став видатним.

Проект "Україна. Найкраще" має стати регулярним. Відображатиме стан української культури за певний період. До книжки також потрапили 22 літератори, 27 художників, троє фотографів.

Коштує 2,5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Величезний зал у російському Барнаулі співав пісні українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути