вівторок, 24 жовтня 2017 05:40

Василя Стуса спокушала україномовна КДБістка

Василя Стуса спокушала україномовна КДБістка
Стуса спокушала україномовна КДБістка. Фото - .pravda.com.ua

Його збірка "Птах душі" досі зберігається в московських архівах

Василя Стуса вбили через висунення на Нобелівську премію з літератури. Ця версія смерті українського поета в ув'язненні в Пермській області Росії стала основою сюжету фільму "Птах душі".

Зйомки розпочнуть у день народження Стуса, на Святвечір 6 січня 2018 року.

— "Птах душі" — так ­називалася збірка перекладів. У таборі "­Пермь-36" у поета її вилучили. ­Шантажували, що знищать, якщо не погодиться спів­працювати з КДБ. Досі зберігається в московських архівах, — розповідає сценарист Сергій Дзюба, 39 років.

"Якщо ми з вами домовляємося, ви відмовляєтесь від Нобелівки — переглядаємо справу. Прийшов новий Генсек ЦК КПРС Горбачов. У країні відлига", — спокушає Стуса агент-жінка. Розмовляє з ув'язненим українською. Але на той час поет уже навіть відмовився від радянського громадянства.

Історію Стуса порівнюють з долею німецького антифашиста Карла фон Осецького. 1935-го отримав Нобелівську премію миру. Гітлер не міг ­тримати нобелівського лауреата в концтаборі. Осецького звільнили, однак він майже відразу помирає від туберкульозу.

— "Птах душі" — біографічний фільм, але з елементами трилера, — про­довжує Сергій Дзюба. — У нас своя версія, як саме вбили Стуса 1985-го. Базується на документальних фактах. Наприклад, знаємо, що поета водили до якогось начальства з України, коли востаннє посадили в карцер. Хто це був — невідомо. У нас це — КДБістка Віра. Приїхала спокушати Стуса свободою. Хоче зрозуміти, де в поета слабкі місця, звідки почався його бунт проти радянської влади. Розмовлятиме з ним про минуле, творчість, кохання. До того Стус ніколи не спілкувався з КДБістами. Просто казав "Не говоритиму!".

Виконавців головних ролей поки не називають.

— Стус розповідатиме про поета Павла Тичину, — додає співавтор сценарію Артемій Кірсанов, 37 років. — Йому присвятив працю "Феномен доби". В ній автор дослідив життя і творчість Тичини. Острах піти його шляхом не дав Стусу зламатися.

Жінки любили Василя Стуса. Він згадуватиме перше кохання. Обраниця розмовляла російською — на цьому ґрунті виник конфлікт. Вона не розуміла, чому Стус не хоче бути, "як усі". Розповідатиме Вірі про дружину. ­КДБістка теж певною мірою зацікавлюється Стусом як чоловіком. Була його шанувальницею в студентські роки. Покажемо її внутрішній конфлікт. Бо все ж таки вона в нас — машина для вбивства. Метафорична радянська влада, яка приїхала вмовляти поета визнати її.

Гасло фільму про Василя Стуса — "Народе мій, до тебе я ще верну, щоб в смерті повернутись до життя".

Зараз ви читаєте новину «Василя Стуса спокушала україномовна КДБістка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути