пʼятниця, 31 травня 2019 05:41

До Києва привезли найвідомішого монстра в історії кіно

Автор: HRGIGERMUSEUM.COM
  Швейцарський художник Ганс Ґіґер створив образ інопланетянина у фільмі ”Чужий” 1979 року. Скульптуру монстра показують на першій в Україні виставці творчості митця
Швейцарський художник Ганс Ґіґер створив образ інопланетянина у фільмі ”Чужий” 1979 року. Скульптуру монстра показують на першій в Україні виставці творчості митця

30 травня відкрилася перша в ­Україні ретроспективна ­виставка швейцарського художника Ганса ­Ґіґера, автора дизайну образу іншопланетної істоти ксеноморфа у науково-фантастичному фільмі жаху "Чужий" британського режисера Рідлі Скотта. Проходить у київському ­Довженко-Центрі.

— Ґіґер — батько біопанку. Це піджанр наукової фантастики, що фокусується на біотехнологіях, генній інженерії, мутаціях. Він створив найупізнаванішого монстра у світовому кінематографі, — каже Мирослава Хартмонд, кураторка виставки. — У своїх роботах ілюструє злиття людини і машини. Це резонує з підсвідомим страхом перед науково-технічним прогресом, що загрожує існуванню людини як біологічного виду.

Світ Ґіґера безнадійний. Його роботи — згусток страху й відрази. Це портрет людства, яке спотворило Землю. ­Біомеханіка — шокуюча гармонія бездушного металу й животрепетної плоті. У людині художник звертається до похмурого, пекельного.

1979-го за роботу над "Чужим" Ґіґер здобув премію "Оскар" у номінації "найкращі візуальні ефекти". Також працював над дизайном незнятого фільму Алехандро Ходоровського "Дюна" за романом Френка Герберта, стрічок "Полтергейст-2" і "Особина", обкладинок музичних альбомів.

32 графічні твори та сім скульптур 1960–2000 років представлять на виставці Ганса Ґіґера. Одна з головних робіт експозиції — 2-метрова скульптура Чужого. Твори надані Музеєм Ґіґера, заснованим митцем 1998-го у швейцарському місті Ґрюєр.

Зараз ви читаєте новину «До Києва привезли найвідомішого монстра в історії кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути