Ексклюзиви
вівторок, 12 грудня 2017 07:25

Успішним можна бути лише володіючи державною мовою

Успішним можна бути лише володіючи державною мовою
Успішним можна бути лише володіючи державною мовою. Фото - kyiv.depo.ua

— Утвердження державної мови зміцнить Україну. Перестанемо бути ментальною колонією країни, яка нас убиває. Міністерство культури має розробити план дій. До його виконання треба буде залучити всі державні органи. У першу чергу — Міністерство освіти, — каже народний депутат Олег Мусій, 52 роки.

Громадянам досі потрібно пояснювати, що українська мова має статус державної, вважає літературознавець 76-річний Вадим Скуратівський:

— Треба впродовж року нагадати нації найкращі твори українською: від фольклорних до перших писемних, від блискучої полтавської говірки поеми "Енеїда" аж до великих наших поетів ХХ століття. Це мають зробити засоби масової інформації. Або хай у метро чи на вулиці будуть цитати. Головним адресатом повинні бути наймолодші. Школярі говорять українською в класі, а за межами навчального закладу переходять на російську. Чому їх не закликати розмовляти українською в побуті?

— Нещодавно був у Ізмаїлі на Одещині. Там із 14 шкіл тільки одна — українська. За 26 років нічого не зробили, — говорить нардеп 37-річний Павло Кишкар.

— Керівник відділу освіти міськради сказала, що не має завдання змінити ситуацію. Мовляв, не треба робити різких рухів. Але така пасивність закінчилася війною. Тому від Міносвіти хотілося б побачити план по переведенню дитсадків і середніх шкіл на державну мову викладання — з конкретними термінами. До 2022 року це можна зробити на 100 відсотків.

У рамках Року утвердження державної мови треба організовувати диктанти, конкурси, видавничі семінари, представництва української книжки в різних регіонах. Можливо, вдасться реалізувати креативні заходи від IT-галузі. Наприклад, розробити іспити на визначення рівня знання української мови за зразком міжнародної системи тестування англійської. Ви не отримаєте роботу у Великій Британії чи США без серти­фіката про знання мови.

Треба українську зробити модною. Щоб люди прагнули нею спілкуватися і розуміли: успішним можна бути в цій країні лише володіючи державною мовою. Добре, якщо започатковані 2018-го проекти стануть постійними.

Хто відповідатиме за виконання заходів у рамках Року утвердження державної мови?

— Виконавцями мають виступити міністерства освіти, культури, з питань тимчасово окупованих територій, молоді та спорту, закордонних справ. Також треба залучати волонтерів, видавців і засоби масової інформації. Бо в основному саме вони реалізують мовну політику на Донбасі й сході країни загалом.

Дуже важливо визначити людину, яка нестиме політичну, юридичну й фінансову відповідальність за проведення Року утвердження державної мови. 2016-й був Роком англійської в Україні. Відчутних результатів це не дало, бо не було відповідального — ні з кого спитати.

Зараз ви читаєте новину «Успішним можна бути лише володіючи державною мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути