пʼятниця, 07 липня 2017 07:25

Усьоме відбувся Національний фестиваль гончарства

Автор: Денис Скриль
  Майстриня іграшки Лідія Оначко (у центрі) проводить майстер-клас виготовлення з глини птахів-свистунців для відвідувачів фестивалю гончарства у селищі Опішня Зіньківського району Полтавської області
Майстриня іграшки Лідія Оначко (у центрі) проводить майстер-клас виготовлення з глини птахів-свистунців для відвідувачів фестивалю гончарства у селищі Опішня Зіньківського району Полтавської області

У селищі Опішня Зіньківського району на Полтавщині всьоме відбувся Національний фестиваль ­гончарства. Пройшов на території Національного музею-заповідника Українського гончарства.

Майстри з України, Бразилії, Білорусі, Молдови привезли вироби, показали різноманіття матеріалів, технік і гончарних інструментів.

— Символи, що має кераміка, пройшли тисячоліття історії та зберігають закодований зміст для наступних поколінь. Наше завдання — зберегти та примножити ці знання. Для організаторів фестивалю це більше, ніж свято. Це пошук української ідентичності. Своїми виробами майстри гончарства демонструють приналежність до української культури. Це об'єднує всю країну. Якщо раніше за формою і кольором глечика легко можна було розрізнити село чи край, де він виготовлений, то зараз ці тонкощі поступово втрачаються, — каже 58-річний Олесь Пошивайло, генеральний директор музею-заповідника.

Дорослі й діти брали участь у майстер-класах — ліпили глечики, птахів-свистунців і розписували кераміку. На фестивалі можна було придбати вишиванки, дерев'яні вироби й іграшки, ляльки-мотанки та прикраси з каміння й металу.

— У глиняному посуді їжа смачніша. Особливо печеня й м'ясні страви, — говорить шеф-кухар столичного ресторану Анатолій Микитенко, 45 років. Вибирає для купівлі мисник.

Вхід на фестиваль коштував 40 грн. Організатори збирають на пам'ятник українським гончарям. Уже мають більш як 400 тис. грн.

Традиційно в Опішні також відбулися ковальський фестиваль "Вакула-фестХХІ", гончарського бодіпейнтінгу "BCFU-2017" і фольклорний — "Гончарське перевесло". Найкращим ковалем стала Ніка Музичко зі Львова. Скульптор захопилася ковальською справою три роки тому після відвідин Опішні. Майстриня створила лаву, що символізує об'єднання поколінь.

Зараз ви читаєте новину «Усьоме відбувся Національний фестиваль гончарства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути