середа, 08 серпня 2007 15:24

Юрій Балюк записував пісні Елвіса Преслі

Автор: фото: sumno.com/Аліна Замошнікова
  У групі Юрія Балюка ”Карпатіяна” співають п’ятеро британок
У групі Юрія Балюка ”Карпатіяна” співають п’ятеро британок

На київському фестивалі "Країна мрій" виступав гурт "Карпатіяна", який виконує українські пісні під сучасні британські танцювальні ритми. Група існує з 1996 року. У ній співають п"ятеро британок та 47-річний Юрій Балюк. Батьки у Юрія українці. Дідусь за Другої світової воював від УПА у Великій Британії. Мати переїхала до Манчестера, коли синові було три роки. Тому співак має британське громадянство.

— Розмовляйте українською, — просить. — Бо російської я не розумію. Тому в мене проблеми в українських магазинах. Адже продавщиці там спілкуються російською.

Каже, п"ятеро британок у його гурті вже багато років співають українською.

— Я дав оголошення у газеті, що шукаю співачок. Українок-співачок у Великобританії не знайдеш. Спочатку дівчата мене спитали: а що таке Україна? Вчив їх співати кілька років. Але цього разу вони не приїхали. Одна виходить заміж, інша народжує дитину. Тому на виступ на Співочому полі я знайшов молодих співачок у Києві. Вони за чотири репетиції все вивчили.

Два ваші альбоми "Карпатіана" і "Лав" вийшли у Британії, а не в Україні. Чому?

— Бо в Україні треба бігати за музичними видавцями. А я цього робити не хочу. За кордоном мене видають без проблем. Два місяці тому на студії "Атлантік-рекордс" вийшов наш новий альбом "Іт май борщ" (англ. "З"їж мій борщ". — "ГПУ"). Але ми ще не домовилися з ними про гонорар. До речі, саме в Україні я навчився, що перед записом диска треба спершу домовлятися про гонорар. Колись у Львові видав наш альбом "Карпатіана" на касеті. Гонорару досі не отримав.

Там я заробляю гроші, а тут їх витрачаю

Правда, що в Манчестері маєте власну студію?

— Так. У мене свої диски записує гурт "Зе Юкрейніанз". Вони теж британці, які співають українською. І Елвіс Преслі у мене записувався. Але не король рок-н-ролу. А товстенький британець, який змінив своє ім"я на Елвіс Преслі. Він зовсім не вміє співати, але платить за запис. Коли переїжджатиму до України, перевезу сюди і студію. Бо втратити її — це як утратити ноги.

Скоро переїжджаєте?

— Найближчим часом хочу купити у Львові будинки для себе і 82-річної мами. Я завжди мріяв потрапити в Україну, із самого дитинства, щоб побачити усе, про що мама розповідала. Приїхав 1996-го. Був шокований. Тут так живописно, дуже привітні люди. Відтоді я захотів тут лишитися. Поки що приїжджаю двічі на місяць. Бо за два тижні в Манчестері без України в мене їде дах. Я знаю, що там більші гроші, краще життя, але для мене це не має значення. Там я заробляю гроші, а тут їх витрачаю. Допомагаю українським дітям, хворим на СНІД. Третина заробітку з моїх дисків іде до української організації "Дитинство без СНІДу".

1960, 29 липня — Юрій Балюк народився у Львові
1963 — з матір"ю переїхав до Великої Британії
1993 — народився син Соломон
1996 — перший виступ "Карпатіян", уперше відвідав Україну, випустив диск
1998 — виступ "Карпатіян" у столичному Палаці спорту, концерти у Великій Британії та Польщі, перше велике турне по Україні: Львів, Харків, Дніпропетровськ, Крим, Київ. Вихід другого альбому "Лав"
2006 — виступ на фестивалі "Рок-Січ" у Києві
2007 — виходить останній альбом "Іт май борщ", виступ на фестивалі "Країна мрій" у Києві

Зараз ви читаєте новину «Юрій Балюк записував пісні Елвіса Преслі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути