вівторок, 26 вересня 2017 05:16

Українських повстанців розстрілювали за зв'язок із жінками

Українських повстанців розстрілювали за зв'язок із жінками
На Форумі видавців у Львові Кокотюха презентував історичний пригодницький роман "Біла ніч" Фото: nosorog.net.ua

— "Не треба скігліті" — єдина мудра фраза, яку сказав екс-прем'єр Микола Азаров, — говорить письменник 46-річний Андрій ­Кокотюха. — Цей принцип намагаюся донести читачам у своїй творчості.

На Форумі видавців у Львові Кокотюха презентував історичний пригодницький роман "Біла ніч". Так називалася спец­операція НКВС проти повстанців на Західній Україні навесні 1945-го. Головним героєм роману є Максим Коломієць на прізвисько Східняк. Він безстрашний і невловимий диверсант. За ним полюють кращі агенти Кремля.

"Біла ніч" — остання книжка трилогії, до якої також входять "Багряний рейд" і "Чорний ліс". На обкладинці зобразили Миколу Березу — виконавця головної ролі у фільмі "Червоний", актора львівського театру ім. Леся Курбаса.

— Герой перекочував із "Червоного", нового я не вигадував. Він непробивний. Має переконання, за які готовий віддати життя. Чув багато критики роману, що герой у мене не змінюється, не сумнівається, не рефлексує. Але за кількістю позитивних відгуків від глядачів екранізації, розумію, такий персонаж теж треба. Він з'являється в потрібний момент і робить свою справу, не визнає компромісів.

Команді фільму "Червоний" вдалося уникнути надмірного пафосу й ура-патріотизму. Максимально реалістично відбуваються події і в романі "Біла ніч". Українець огризається, а не скиглить через важку долю. Багато моїх романів — це драми, але не трагедії.

Створюю героя українського вестерна. Він загадковий і мовчазний. Українці не звикли до таких зразків масової культури.

Незабаром почнуть виробництво нового фільму "Червоний без лінії фронту", розповідає Андрій Кокотюха.

— Це буде історія про те, як хорунжий УПА, колишній студент Львівського університету Данило Червоний потрапив до ГУЛАГу. Охопимо період з 1935–1945 років.

Режисер стрічки Заза ­Буадзе хотів розвинути тему забороненого кохання, але вона тут недоречна. Я проти любовних ліній. Під час української визвольної боротьби середини ХХ століття сексуальні й особисті стосунки повстанців із жінками офіційно забороняли статутом. За зв'язок із протилежною статтю — розстрілювали. По-перше, воїни не мусили бути слабкі. По-друге, це пов'язували з відсутністю санітарних і гігієнічних умов. Боялися венеричних хвороб.

Письменника запитують, чому не пише про АТО.

— Війна на Донбасі має спершу ­закінчитися нашою перемогою, а тоді вже перекочувати в ­художню літературу. Я не військовий. А їхати туристом на лінію фронту, сфотографуватися там і написати книжку для мене не прийнятно. Доки ми щодня сумуємо за загиблими, доки в наших воїнів після повернення є проблеми з соціалізацією в суспільстві — не варто вдаватися до літературної вигадки. Тим паче, видають багато свідчень, спогадів і публіцистики про війну на Донбасі. Я ж пишу про боротьбу з російським окупантом, що почалася до Другої світової і триває досі.

Роман "Біла ніч" Андрія Кокотюхи вийшов у харківському видавництві "Клуб сімейного дозвілля".

Зараз ви читаєте новину «Українських повстанців розстрілювали за зв'язок із жінками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути