четвер, 27 серпня 2020 00:26

Українська стрічка про звільнений Донбас претендуватиме на "європейський Оскар"

Українська стрічка про звільнений Донбас претендуватиме на "європейський Оскар"
Фільм Валентина Васяновича "Атлантида" потрапив у лонг-ліст премії Європейської кіноакадемії. Фото: facebook.com

Українська драма "Атлантида" потрапила в довгий список премії Європейської кіноакадемії. Стала одним із 32 претендентів на номінацію.

Дія фільму відбувається 2025-го після майбутньої перемоги України у війні з Росією та повернення окупованих територій. Донбас визнано непридатним для життя. Екологічна катастрофа отруїла землю й воду.

Головний герой — військовий Сергій — повертається в рідні місця. Його дружина й дитина загинули. Металургійний комбінат, де працював, закривають. Чоловік шукає роботу в спустошеному війною регіоні. Зустрічає парамедика Катю. Приєднується до неї волонтером у гуманітарну місію "Чорний тюльпан". Шукають і повертають додому тіла загиблих, за сюжетом.

Усі ролі зіграли непрофесійні актори — ветерани війни. Зокрема, колишній розвідник, волонтер благодійного фонду "Повернись живим" Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк. Знімали фільм у Маріуполі та Києві.

У вересні 2019-го "Атлантида" отримала нагороду 76-го Венеційського кінофестивалю за найкращий фільм у конкурсній програмі "Горизонти".

— Кожен фестиваль чи премію сприймаємо як можливість розповісти іноземцям про війну з Росією. Ще раз хочемо нагадати Європі про крихкий світ, у котрому ми всі живемо. Про те, що як не зупинимо агресора сьогодні, завтра може не настати, — каже режисер 49-річний Валентин Васянович.

Кіноприз називають аналогом американського "Оскара". Номінантів обиратимуть 3800 членів Європейської кіноакадемії, серед яких 51 українець.

Цьогоріч у довгий список потрапили також два фільми, створені у копродукції з Україною. Це драми "Пофарбоване пташеня" про Другу світову і "Дау. Наташа" — про тоталітаризм у СРСР.

Фінальний перелік номінантів оголосять 7 листопада. Церемонія нагородження відбудеться 12 грудня у Рейк'явіку, Ісландія.

"Атлантида" вийде у прокат 5 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Українська стрічка про звільнений Донбас претендуватиме на "європейський Оскар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути