пʼятниця, 01 вересня 2017 00:35

Україна на "Оскар" висунула фільм про весільного фотографа

Україна на "Оскар" висунула фільм про весільного фотографа
Україна на "Оскар" висунула фільм про весільного фотографа Фото: Укрінформ

Стрічку "Рівень чорного" висунула на здобуття "Оскара" в номінації "Найкращий фільм іноземною мовою" Україна. Режисер картини — Валентин Васянович, 46 років.

Головний герой — 50-річний модний весільний фотограф Костянтин. Дружину не любить. У подружжя немає дітей. Батька паралізувало після інсульту. Із друзів залишилася тільки подруга-стиліст весільного журналу та старий кіт. Чоловік переживає кризу середнього віку. Намагається зрозуміти секрет щастя людей, яких фотографує.

У фільмі поєднані елементи ігрового й документального кіно.

— У кожної нагороди — своя система визначення найкращого, — каже кінознавець Ярослав Підгора-Гвяздовський, 42 роки. — "Оскар" враховує три ознаки. Перша — яскраво виражене соціальне підґрунтя, як у цьогорічного переможця "Комівояжер" іранця Асгара Фархаді. Друга — тема Голокосту. 2016-го премію взяв угорський фільм "Син Саула". Розповідає про чоловіка, який намагається поховати вбитого нацистами єврейського хлопчика. Третя — високий професіоналізм. Недарма до американської кіноакадемії увійшли представники всіх кінопрофесій. Конкурувати з іншими за "Оскар" ми поки не можемо. Але "Рівень чорного" — добре зроблений.

На Одеському кінофестивалі стрічка "Рівень чорного" отримала приз як "Найкращий український повнометражний фільм".

— Васянович продовжує нову українську тему — кіно сухого реалізму. У такому ж стилі знятий фільм "Плем'я" Мирослава Слабошпицького. Він мав успіх на міжнародних фестивалях, Валентин був його оператором. Це перша картина, де герої спілкуються мовою жестів. У "Рівні чорного" слів теж немає. Стрічка про те, що будь-яка людина може знайти в собі сили поборотися за важливі для себе речі. У більшості наших фільмів герой або не має такого шансу, або програє, — додає кінокритик 27-річний Антон Філатов.

Торік на здобуття "Оскара" в номінації "Найкращий фільм іноземною мовою" подали роботи 85 країн. Американська кіноакадемія, членом якої є український режисер Кіра Муратова, має відібрати із заявок фінальну п'ятірку.

На висунення від України претендували вісім фільмів.

Зараз ви читаєте новину «Україна на "Оскар" висунула фільм про весільного фотографа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути