Ексклюзиви
четвер, 15 липня 2021 10:51

У владу вертаються чиновники Януковича

У владу вертаються чиновники Януковича
Вибори генерального директора Мистецького арсеналу не відбулися. Жоден із дев'яти кандидатів на посаду не набрав необхідних п'ять голосів. Фото: pen.org.ua

Мистецький арсенал залишився без директора

Одного голосу не ­вистачило ексміністру часів Януковича 52-річному Михайлові Кулиняку, щоб очолити Мистецький арсенал у Києві. Жоден із дев'яти кандидатів на посаду не набрав необхідної кількості. Вибори генерального директора закладу не відбулися. Оголосили повторний конкурс. Нового керівника оберуть не раніше вересня.

Кулиняк очолює Інститут сучасного мистецтва Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. Він скрипаль за освітою. Був міністром культури в першому уряді Миколи Азарова. Каже, що не проходив люстрацію, бо звільнили з посади 2012-го. Працював директором палацу "Україна".

— Останні 10 років Мистецький арсенал був найголовнішою культурною інституцією держави, — говорить колишній гендиректор Довженко-Центру 39-річний Іван Козленко. — Це може змінитися вже в наступні кілька місяців. І якщо так станеться, буде черговим підтвердженням, що демократичні процедури в культурі влада руйнує і запроваджує ручне управління.

Офіс президента поставив на Кулиняка

Цей та інші конкурси в культурних інституціях — реванш методів і подекуди чиновників часів Януковича. Кулиняк так осмілів, що під час конкурсу розказував про чесноти авторитаризму.

Безумство, що така людина знову вигулькнула зі смердючого багна минулого. Офіс президента поставив на Кулиняка. Вочевидь, з огляду на плани розпочати будівництво в Арсеналі. А втручання в конкурсні процедури свідчить про намір керівництва Державного управління справами отримати на чолі Арсеналу лояльного й керованого директора.

Комплекс Мистецький арсенал відкрився ­2007-го. На його території проводять фестивалі, зокрема Книжковий арсенал, скульптурні та антикварні салони, виставки художників, графіків і фотографів, суспільні заходи.

Наступного року планують реставрацію Арсеналу. На це потрібно майже 3 млрд грн, за словами директорки 42-річної Олесі Островської-Лютої. Керує закладом із 2016-го. Її каденція мала закінчитися 14 липня.

Про культуру в нинішньої влади специфічне уявлення. Вони її просто не розуміють. Тому віджати всі установи, які опікуються мистецтвом і культурним життям — логічно. Цим рейдерством займаються тушки часів Януковича і люди, які вважають "Квартал" хорошим ­гумористичним шоу

Остап Українець, 27 років, письменник, перекладач

Зараз ви читаєте новину «У владу вертаються чиновники Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути