неділя, 30 липня 2006 15:48

"У Вакарчука була закохана дівчина з графського роду"

  Фото початку 90-х. Святослав Вакарчук, Денис Глінін, Юрій Хусточка і Павло Гудімов. У центрі — Валерій Мачалін
Фото початку 90-х. Святослав Вакарчук, Денис Глінін, Юрій Хусточка і Павло Гудімов. У центрі — Валерій Мачалін

Валерій Мачалін, 43 роки, працює у рекламному бізнесі. 10 років тому цей чоловік був першим продюсером "Океану Ельзи". На зустріч у кав"ярню "Смачна плітка" Валерій прийшов у чорному светрі, з чорною течкою із документами під рукою.

Каже, що краще його називати менеджером, а не продюсером.

Питаю, чи правда, що Іван Вакарчук — батько лідера "Океану Ельзи" Святослава Вакарчука, 31 рік, — давав синові гроші на розкрутку.

— Деякі люди з Києва мені розповідали, що в "Океан Ельзи" начебто вклали шалені гроші. Я не знаю, — стенає він плечима. — Вакарчук-старший спершу був категорично проти заняття Славка музикою. А от мама сина підтримувала. Живих грошей на руки музикантам не давали. Хоч "океанівці" були діти заможних батьків. Батько Юрія Хусточки, 31 рік, працював на керівній посаді в Західноукраїнській товарно-фондовій біржі. Єдиний, хто мав не дуже забезпечену сім"ю, — гітарист Павло Гудімов, 33 роки.

Мачалін закурює "Мальборо лайт".

— 1996-го "Океан Ельзи" поїхав у перше закордонне турне — до Німеччини. Дорога була безплатна, навіть платили за концерти. Перші гонорари мізерні — 200–300 марок. Але молодій групі з України навіть брати участь у турне було за щастя.

Звали її Настя чи Аня

Мачалін пригадує, що до організації турне долучилася Юля Міщенко з "Таліта Кум", яка тоді навчалася в Німеччині. Вона стала хлопцям за перекладача.

— Якось Хусточка відмовився виходити на сцену, бо хтось із хлопців образив Юлю. Вони тоді були парою. Юлю перепросили. У Фрайбурзі, — пригадує далі, — ми пішли гуляти містом. Зайшли у музичний магазин. Там лунала музика. Дивлюся на Славіка і не можу зрозуміти, — сміється. — Він біліє, потім червоніє: "Це моя музика. Я її написав". Іде програш, і справді починає співати... "Океан Ельзи". За день до того музиканти виступали у сусідньому місті. Їх записали, "почистили", зробили добре аранжування. І готовий новий хіт.

Валерій каже, що Вакарчук міг залишитися у Німеччині через дівчину.

— Звали її Настя чи Аня, — не може пригадати. — Мала таке відверте українське прізвище, здається, Галіцинко. Дівчина була справжнього графського роду. Хотіла, щоб Святослав залишився. Але у пік гастролей він сказав: "Збирайтеся! Їдемо додому — на "Таврійські Ігри".

Навесні 1996-го "Океан Ельзи" репетиції проводив у підвалі Львівського лісотехнічного інституту.

— У них навіть колонки не було, — дивується Валерій. — Хоч батько Святослава уже був ректором університету імені Франка. Святослав себе добре тримав. Без емоцій. Але якось зірвався, коли хтось в університеті зірвав його афішу й кинув на підлогу. Потім щось з"ясовував у кабінеті батька.

Мачалін іще пригадав, як організував "океанівцям" перший політичний концерт у Львові — на підтримку покійного Зиновія Кулика.

— Але наш кандидат програв. Люди тоді ще були не готові до таких концертів.

Зараз ви читаєте новину «"У Вакарчука була закохана дівчина з графського роду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути