четвер, 03 вересня 2020 00:05

"У сучасних українських фільмах нема за що зачепитися"

Автор: filmsquebec.com
  Шерон Фонтен-Ішпатао (ліворуч) і Ямі Ґреґуар у канадській драмі ”Твій хід” грають подруг дитинства із поселення індіанського племені інну. Конфліктують, бо одна хоче покинути спільноту, за сюжетом. Фільм отримав гран-прі кінофестивалю ”Молодість” у Києві
Шерон Фонтен-Ішпатао (ліворуч) і Ямі Ґреґуар у канадській драмі ”Твій хід” грають подруг дитинства із поселення індіанського племені інну. Конфліктують, бо одна хоче покинути спільноту, за сюжетом. Фільм отримав гран-прі кінофестивалю ”Молодість” у Києві

262 фільми з 60 країн показали на 49-му Київському міжнародному кінофестивалі "Молодість" у столиці 22–30 серпня. Нагородження відбулося під аркою Дружби народів.

Гран-прі по 137 тис. грн нагороди отримали дві картини — "Особливі прикмети" мексиканки Фернанди Валадес і "Твій хід" канадської режисерки Міріам Верро.

Головна героїня "Особливих прикмет" Магдалена вирушає на пошуки зниклого сина, дорогою до кордону зі США.

— Фільм досліджує жахіття і суперечності сучасної Мексики, — каже режисерка 39-річна Фернанда Валадес у відеозаписі, що транслюють на великому екрані сцени. — Але водночас це історія про опір.

Стрічка "Твій хід" розповідає про двох індіанок. У дитинстві вони пообіцяли одна одній триматися разом. На порозі 17-ліття їхня дружба опиняється під загрозою. Одна закохується в білого й хоче поїхати з резервації.

— Прагнула показати життя цілого народу очима дівчини й водночас розповісти історію, яка могла б трапитися будь-де, — говорить у відеозаписі режисерка Міріам Верро, 40 років. — Сильні характери героїнь конфліктують і водночас взаємодоповнюються. Одна хоче піти, друга — лишитися.

Велика радість — знати, що дорога моєму серцю невелика й особлива спільнота інну тепер відома й українцям. Ця народність заслуговує, щоб про неї знали в усьому світі. Це ті, хто вижив у боротьбі з колонізаторами.

— Цього року на "Молодості" майже не було нашумілих фільмів, хоча й були очікувані. Наприклад, робота Романа Балаяна "Ми є. Ми поруч" — про хірурга, хрещеник якого помер під час операції. Та "Забуті" Дарії Онищенко — про вчительку української мови в окупованому Луганську, — каже кінокритик 41-річний Олександр Гусєв. — З українських прем'єр також виділю дві документалки — "Поїзд Київ — Війна" Корнія Грицюка. З багатоголосся персонажів народжується картина подій на Донбасі. З усіма протиріччями, гнівом, дурістю, невіглаством, а також самопожертвою і здатністю прощати. І "Зарваниця" Яреми Малащука та Романа Хімея про паломництво до святині.

— У сучасних українських фільмах нема за що зачепитися, — каже робітник 40-річний Сергій. Ділиться враженням від прем'єр та вітчизняного кіно останніх років. — Глядач подивився — і все. А треба, щоб людина бачила на екрані приклад, зразок. Пізнавала щось нове і вчилася аналізувати. Наприклад, у документалці "Хлопець війни" 18-річний Артем захоплюється зброєю і вважає себе професіоналом. Іде добровольцем на Донбас. А чому захотів і для чого?

"Ваш Василь" — це життєпис поета і політв'язня Василя Стуса. Показали, що він не зламався, ішов своїм шляхом. Але хотілося не просто інформації. Не кожна людина може зробити правильний висновок, зіставити ті чи інші факти й події. Треба було глибше копнути. Пояснити, як поет став справжнім українцем у радянські часи.

Без фільмів не може бути країни. Завдяки їм із кожної дитини має виростати громадянин. А у нас це так — десь щось хтось зробив. І грошей на кіно бракує. Держава не дає й не хоче цим займатися, а своїх власних немає. І люди хочуть на шару дивитися, а не платити, — продовжує.

— У нас є історія, маємо на що спертися й будувати кіно. А все нехтується. Національну ідею не транслюють через стрічки. А потім і виходить "какая разница". Треба загострювати ці питання, бо зараз Україна на межі існування.

27 хвилин триває фільм "Схрон" режисерки 31-річної Оксани Войтенко. Переміг у Національному конкурсі кінофестивалю "Молодість". Розповідає про упівців, які переховуються у криївці. Серед них і вагітна дружина командира загону. Дія відбувається 1946 року.

Загалом на 49-й "Молодості" вручили 26 нагород.

Зараз ви читаєте новину «"У сучасних українських фільмах нема за що зачепитися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути