Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 19:54

У президентів заберуть Пересопницьке Євангеліє

  Віктор Ющенко цілує Конституцію, під нею Пересопницьке Євангеліє. На ньому президенти присягають під час інавгурації
Віктор Ющенко цілує Конституцію, під нею Пересопницьке Євангеліє. На ньому президенти присягають під час інавгурації

У столичному Будинку вчителя презентували факсимільне перевидання Пересопницького Євангеліє — книги, на якій присягають президенти України під час інавгурації. Видавці створили копію Євангеліє ХVI ст., яку зберігають у столичній бібліотеці ім. Вернадського.

— Копії навіть важать однаково — 9 кг 300 г, — каже 60-річний Ігор Шпак, директор видавничого дому "АДЕФ-Україна". Книгу замовила Київська митрополія Української православної церкви. — Ми відтворили навіть пошкодження, цяточки, сліди від пальців.

Зі Швеції привезли папір, що нагадує пергамент. Колись його створювали зі шкіри молодих ягнят, козенят і телят.

— Хотіли друкувати книжку в Швейцарії, — веде далі Шпак. — Але там лише за підготовку вимагали $1,5 млн. В Україні роботи обійшлися дешевше. Левову частку грошей на видання дала церква.

Книга вийшла накладом 1 тис. примірників.

— З часом вони стануть раритетними, — продовжує Шпак. — Ми даруватимемо книжки меценатам, які дадуть гроші на іконостас у  кафедральному соборі Воскресіння Христового. Його почали зводити торік неподалік станції метро "Либідська" в Києві.

Перший примірник подарували Вікторові Ющенку.

— Відтепер президенти мають присягати на факсимільному виданні, — каже академік Борис Патон, 89 років, директор бібліотеки Вернадського. — Оригінал треба зберегти для нащадків. Книгу зберігають у саркофазі, в якому підтримують однакову температуру. Періодично його дезінфікують, але все одно з"явився грибок.

Пересопницьке Євангеліє створили 1556–1561 рр. у Пересопницькому монастирі на території нинішньої Рівненщини. Гетьман Іван Мазепа подарував його Переяславському кафедральному собору. Пізніше клопотаннями Тараса Шевченка книгу привезли до Києво-Печерської лаври. 1947-го вона потрапила до фонду бібліотеки ім. Вернадського.

Присягати на Пересопницькому Євангеліє президенти почали випадково.

— Зазвичай присягають на Конституції, — розповідає радник президента Микола Жулинський, 67 років. — 1991-го, коли президентом став Леонід Кравчук, Україна власної Конституції ще не мала. А присягати на старій брєжневській було б дурістю. Я порадив йому використати Пересопницьке Євангеліє. Бо це перше Євангеліє, перекладене українською розмовною мовою.

Зараз ви читаєте новину «У президентів заберуть Пересопницьке Євангеліє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути