вівторок, 21 травня 2013 06:15

У піжамах до музею впускали без черги

Розбитою скульптурою починається нова виставка "Китай Китай" у столичному "Пінчук Арт Центрі". Серед робіт 11 китайських митців є скульптури забороненого на батьківщині художника Чжао Чжао, 31 рік.

— Чжао довго збирав поліцейські форми. А одного разу одягнувся як поліцейський і вийшов на головну площу Пекіна, — розповідає художник Бйорн Гельдхоф, заступник арт-директора "Пінчук Арт Центр". — Це порушувало закони країни та стало викликом владі Китаю. Після того Чжао змушений був утекти з країни, тому й експонат на вході розбитий. Цей автопортрет — символ безсилля художника.

Через виступи Чжао проти режиму його виставки заборонили в Китаї.

Найбільше відвідувачів — біля двох живих поросят. Тварини бігають за дерев'яною загорожею, де вистелили сіно. Це робота 48-річного Чжан Хуаня.

— П'ять років тому в Китаї великий землетрус забрав життя близько 60 тисяч людей, — додає Бйорн Гельдхоф. — І на 49-й день з-під завалів витягли маленьке порося. А за цей час, згідно з буддистською традицією, душа переходить в інший світ. Художник забрав порося до себе, і воно стало символом наполегливості й витривалості.

Роботи групи сучасних китайських митців розмістили в 11 залах. Серед них викорчувані корені дерев, 10-метрова споруда з велосипедів та дерев'яні скульптури у вигляді чоловічих статевих органів. Останні — на тему гомосексуалізму. Решта предметів символізують сучасні китайські проблеми. Однак говорити про них уголос художники бояться. Кажуть лише, що їхні "роботи вільні, але цензура в Китаї існує. Хоч за останні роки помітно зменшилася".

— Як же він говоритиме про цензуру? — кажуть двоє глядачок. — А якщо це завтра перекажуть у китайське посольство? Художнику назавжди закриють в'їзд на батьківщину.

До всесвітньої акції "Ніч музеїв" 18 травня арт-центр Віктора Пінчука працював до опівночі. Відвідувачів у піжамі традиційно пускали без черги. Виставка "Китай Китай" триватиме до 6 жовтня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «У піжамах до музею впускали без черги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути