Ексклюзиви
пʼятниця, 13 липня 2018 06:05

У Нью-Йорку виступить український хор

У Нью-Йорку виступить український хор
У Нью-Йорку виступить український хор Фото: Weatlas

Український хор виступить у нью-йоркському концертному залі "Карнегі-хол". Який саме колектив поїде до Сполучених Штатів Америки, визначать на конкурсі "Наше Різдво на Донеччині". У грудні цього року відбудеться в Покровську.

Головний приз — світове турне містами, якими 1919-го гастролювала Українська республіканська капела під керівництвом диригента Олександра Кошиця.

1922 року в американському Нью-Йорку заспівали народну пісню "Щедрик" в обробці композитора Миколи Леонтовича. Вона стала найвідомішою українською мелодією, символом Різдва в усьому світі. Зокрема, звучить у голлівудській комедії "Один вдома-2", де знімався теперішній президент США Дональд Трамп.

— У 1904–1908 роках Микола Леонтович викладав спів та музику в залізничній школі станції Гришине, як тоді називалося наше місто, — розповідає Руслан Требушкін, 42 роки, міський голова Покровська.

— Я чомусь не звертав увагу, що маємо меморіальну табличку композитора, його ім'я має музична школа. Запросив у справах донецького бізнесмена Костянтина Воробйова. Він один з авторів герба Донецької області. Поки мене чекав, обійшов усі музеї Покровська. Здивувався: "У вас Леонтович жив і ви ніяк це не використовуєте? У всьому світі міста байки якісь вигадують, аби про них дізналися, а тут такий історичний подарунок". Вирішили піднімати тему зв'язку автора "Щедрика" з Покровськом.

1919-го Симон Петлюра послав капелу на світові гастролі, аби заявити про існування України. Це була культурна дипломатія.

Хочемо продовжити традицію. А також показати жителям Покровська зв'язок Донбасу та української культури. Бо досі не всі розуміють, не сприймають її. Незабаром у місті відкриємо парк. Оголосили конкурс серед місцевих, яку назву обрати: "Щедрик" чи імені "Леонтовича".

Фестиваль "Наше Різдво на Донеччині" відбудеться 25–29 грудня 2018 року. У конкурсі можуть узяти участь як однорідні, так і змішані старші дитячі хори з усієї України. Програма має складатися з двох частин. Перша — духовна музика сучасних композиторів, у другій бажано виконати регіональний фольклор.

Зведений хор переможців виступить в Європі та Америці.

Зараз ви читаєте новину «У Нью-Йорку виступить український хор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути