четвер, 17 червня 2021 00:21

У найкращих фільмах року йдеться про Донбас

Автор: FACEBOOK.COM/UAFILMACADEMY
  Гості Національної кінопремії "Золота дзиґа" пригощаються на фуршеті. Церемонія нагородження відбулася у столичному конференц-центрі "Парковий" 12 червня
Гості Національної кінопремії "Золота дзиґа" пригощаються на фуршеті. Церемонія нагородження відбулася у столичному конференц-центрі "Парковий" 12 червня

— Вдома одна статуетка, а тепер одразу чотири додалося, — каже режисер Валентин Васянович, 49 років. Його драма "Атлантида" здобула шість нагород Національної кінопремії "Золота дзиґа 2021". Її провели уп'яте в київському конгресно-виставковому центрі "Парковий" 12 червня. Кінематографістів відзначали у 23 номінаціях.

Васянович отримав нагороди за найкращий фільм, монтаж, режисерську й операторську роботу. В "Атлантиді" знімалися ветерани та волонтери. Дія відбувається 2025‑го, після перемоги України у війні з Росією. Донбас повернувся, але там екологічна катастрофа. Ветеран Сергій приєднується до волонтерів "Чорного тюльпана". Розшукують тіла загиблих.

— Фільмом нагадую про страшні речі, — говорить Васянович. — Пів мільйона українців пройшли війну на Донбасі. Схвально реагували на стрічку. Підтвердили, що посттравматичний синдром проходить так, як у нашій картині. Повільно затягує, пригнічує, а потім вибухаєш.

— "Атлантида" ­заслуговує нагород. Один із найкращих українських фільмів, — говорить 22-річний Віталій Гордієнко, блогер та актор. — Актуальна стрічка про післямову війни. Проблема не вирішиться швидко. Коли всі "перестанут стрелять" — розгрібатимемо наслідки.

Донбас у режисера — глибока рана, яку треба загоїти. Але показує і світле майбутнє — виграємо війну, на Сході спілкуються українською.

Чотири "Золоті дзиґи" вручили стрічці "Погані дороги" драматургині 46‑річної Наталки Ворожбит. У фільмі описується життя на Донбасі в умовах війни.

— Можна внести у зал слави українського кінематографа, — продовжує ­Віталій Гордієнко. — Ворожбит підмічає найменші деталі. Справжні історії почула біля лінії розмежування. Діалоги, як у житті. З матюками. Акторська робота на висоті. Не грають, а живуть у кадрі.

"Атлантида" й "Погані дороги" — фільми, що пропонують нові думки та рішення. ­Проте хочеться різноманіття. Більшість номінацій ­Національної кінопремії крутяться довкола двох стрічок. Немає із чого вибирати.

Переможцем у номінації "Приз глядацьких симпатій" стала казка "Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке". Зняли за книжкою письменника Сашка Лірника.

— Бюджет майже 30 мільйонів гривень, а якість — під питанням. Поганий грим і гра виконавця Чорта, — каже Гордієнко. — У номінації мала перемогти тонка й іронічна комедія "Мої думки тихі" Антоніо Лукіча. Найкасовіший фільм минулого року. Раніше глядачі думали, що в нас знімають або попсу із телезірками, або складне авторське кіно. Про цю стрічку сказали: "О, не тупа комедія".

У новій категорії "Найкращий серіал" переміг "Спіймати Кайдаша" Наталки Ворожбит за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького. Розповідає про життя у 2005–2014 роках двох поколінь родини Кайдашів із села Семигори за 100 км від Києва.

— Серіал не просто адаптував класику. Люди нарешті побачили відображення себе на телеекрані. Багато знайомих казали: "Отак у нас у селі й було".

У Ворожбит вийшли два успішні проєкти про сьогодення за рік. Заслужено отримала відзнаку "Відкриття року".

Не вистачало Криму

— Більшість лауреатів "Золотої дзиґи" висвітлюють тему Донбасу, — каже кінокритик Денис Буданов, 37 років. — Окрім "Атлантиди" й "Поганих доріг", відзнаки отримали драма "Забуті" про вчительку української мови в окупованому Луганську, документалка "Земля блакитна, ніби апельсин" про сім'ю із прифронтової Красногорівки. Короткометражка "Бульмастиф" — про ветерана, який намагається повернутися до нормального життя. На церемонії не вистачило фільмів про Крим, додає Буданов:

— Це не гаряча точка, як Донбас. Закрита територія, яку окупували й тепер вона наче сама по собі. Є слабкі спроби на кшталт стрічок "Додому" з мрією татар про півострів і "Черкаси" — про героїчну оборону тральщика.

Українська кіноакадемія незаслужено оминула увагою комедійний бойовик "Безславні кріпаки" режисера Романа Перфільєва. Побачити Тараса Шевченка самураєм — ніхто не очікував. Дали лише одну нагороду — за грим.

Натомість голосували за історичну стрічку "Толока" — жахливу спробу зняти етнографію. Мабуть, через продюсера Михайла Іллєнка. Дивитися важко.

Зараз ви читаєте новину «У найкращих фільмах року йдеться про Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути