Ексклюзиви
понеділок, 14 квітня 2008 17:03

У "Молодому театрі" зіграли виставу про сліпих

На малій сцені столичного "Молодого театру" відбулася прем"єра вистави "У палаючій пітьми". Це дипломна робота випускного курсу студентів акторського факультету Київського національного театрального університету. Курс веде Станіслав Мойсеєв, 46 років, художній керівник Молодого театру.

— Мої студенти талановиті, — говорить режисер. — Я вирішив, що для них буде хорошим досвідом зіграти на професійній сцені.

Цією п"єсою 1946 року дебютував як письменник Антоніо Буеро Вальєхо. Нині його вважають одним із найкращих іспанських драматургів другої половини ХХ ст. В Україні його ставлять уперше.

Скляна перегородка сцени розділяє її на дві кімнати. Герої вистави — сліпі підлітки, які живуть у навчальному центрі. "Ми не сліпі, ми незрячі", — щоразу поправляють вихованці. Попри свою ваду, вони повноцінно навчаються, кохають, мріють, а також вміють ходити без ціпка.

Одного дня до інтернату поступає Іґнасіо (Марк Дробот). Він також незрячий, але жити, вдаючи, що проблеми немає, хлопець не хоче. Закохується в одну з вихованок, розбиває закохану пару. Покинутий Карлос (Олексій Прокопенко) вбиває Іґнасіо, але в останній сцені повторює його слова: жити, вдаючи здорового, безглуздо.

— Як на мене, вистава ілюструє п"єсу, — ділиться враженнями студентка театрального університету 21-річна Ольга Іваненко, яка прийшла подивитися на гру друзів. — Усе звелося до того, що злий Іґнасіо правий. Але ж до його приходу всі були такими щасливими. Не зуміли передати символізму цієї історії. Бо сліпота тут — не лише фізична вада, а й алегорія сліпоти душі. До того ж, граючи сліпих, актори постійно стежили за тим, щоб косити очі, робити обличчя, яке не виражає емоцій. Усі були скуті, боялися ходити по сцені.

На фестиваль театральних шкіл до Києва приїдуть із 10 країн

На Перший міжнародний фестиваль театральних шкіл "Натхнення", що відбуватиметься в Києві з 15 по 21 квітня, приїдуть представники майже 20 театральних навчальних закладів із 10 країн — Мексики, Іраку, Литви, Словаччини, Польщі, Вірменії та Росії.
— Це не конкурс, а бієнале, де театральні школи зі всього світу показуватимуть свої здобутки, — каже 48-річний Олексій Безгін, ректор Київського театрального університету, організатор фестивалю. — Хочемо поновити традиції обміну досвідом між студентами.
Україну, крім цього закладу, представлятимуть також два харківські театральні вузи, театральне відділення Львівського університету, дві муніципальні київські школи, Дитяча академія мистецтв та Академія танцю.
Більшість вистав йтимуть на сцені театрального університету. Показуватимуть по три роботи на день. Їх не перекладатимуть — перед початком лише коротко розказуватимуть зміст.
Закриття заходу відбудеться 21 квітня о 19.00 у театрі імені Івана Франка.
Вхід на всі покази — вільний.
Планується, що фестиваль проводитимуть раз на два роки.

Зараз ви читаєте новину «У "Молодому театрі" зіграли виставу про сліпих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути