Ексклюзиви
вівторок, 25 серпня 2009 18:04

У Мистецькому арсеналі виставили понад 400 робіт

Автор: фото: Михайло Марків
  Секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова роздивляється експозицію в музейному комплексі Мистецький арсенал в Києві на вулиці Мазепи, 30.
Секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова роздивляється експозицію в музейному комплексі Мистецький арсенал в Києві на вулиці Мазепи, 30.

23 серпня у столиці на базі військового містечка XIX ст. відкрився музейний комплекс Мистецький арсенал. Його почали споруджувати два роки тому. Будівництво завершили, а внутрішні роботи лише розпочали.

Зранку рух на вул. Івана Мазепи перекрили, пропускають лише маршрутки. Територію перед Арсеналом загородили загони міліції. Перехожі протискаються вузьким проходом попід стінами Лаври.

— Площа Арсеналу сягатиме 57 тисяч квадратних метрів. Це більше, ніж Лувр, — каже 55-річний Віктор Ющенко. Біля нього стоять прем"єр Юлія Тимошенко, 48 років, та спікер Володимир Литвин, 53 роки. У закладі зо три десятки охоронців. — Цей музей хотів створити ще гетьман Іван Мазепа. Прийде час, і найбільший музей на теренах України ми назвемо його славним іменем.

Таїсія Сидорук, працівниця Арсеналу, проводить екскурсію для керівників держави. Президент зупиняється біля лірника 59-річного Василя Нечепи. Той співає "Молитву за Україну", перекрикуючи музику, що лунає в музеї. Ющенко дякує, цілує його в щоку.

— Виконав президентське замовлення, тепер можна і додому йти, — каже Нечепа. — Учора виступав у Батурині. Вже почав збирати свої речі, а Ющенко підходить, запрошує на святкову вечерю. Там попросив, щоб ще заспівав у Мистецькому арсеналі.

Директор Українського дому 36-річна Наталія Заболотна походжає біля експонатів.

— Ющенко дуже добре знає історію прадавнього мистецтва, — каже. — Часом краще за екскурсовода розповідає. Найкрасномовнішим був, коли розказував про експонати із власної колекції. Він представив кілька дерев"яних скульптур.

На виставці експонують понад 400 робіт. Серед них — трипільська, прадавня барокова скульптура, 10 скульптур Олександра Архипенка та Йогана Пінзеля. Експонати брали напрокат у 14 музеях.  

— Уже почали збирати власні, — говорить керівник держуправління справами Ігор Тарасюк, 42 роки. Він є керівником цього проекту. — Їх буде половина, решту позичатимемо в інших музеях. Обладнали залу, де зможемо виставляти дороговартісні експонати.

Ангела купив за 50 доларів. Зараз він коштує кілька тисяч

Столичний скульптор 49-річний Олег Пінчук надав для Арсеналу три скульптури із власної колекції. Більше виставляти побоявся.

— Після того, як моє зібрання із колекцією Ющенка возили до Канади, довелося кілька робіт реставрувати. Боюся, що і з цими щось може статися. Розіп"ятий Христос із моєї колекції найбільше сподобався Юлії Володимирівні та Вікторові Андрійовичу. Це вершина наївного мистецтва. Роботи схожі на лялькових персонажів. Художник не знав, як правильно зобразити, тому робив так, як відчував.

Каже, всі три роботи купив на блошиному столичному ринку.

— Більшість із них  винесли із храмів під час реставрації. Частина згоріла, а решту ще й досі продають. Ангела купив за 50 доларів, зараз він коштує кілька тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «У Мистецькому арсеналі виставили понад 400 робіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути