вівторок, 17 листопада 2015 00:50

"У майбутньому Україна всім наваляє"

"У майбутньому Україна всім наваляє"

— У Вінниці побудували космічний ліфт "Рошен". Засідання ООН вестимуть українською мовою. Вона витіснила англійську й китайську. На українських зорельотах космонавти носять скафандри-вишиванки, — розповідає київський письменник Олег Сілін, 33 роки. Він започаткував літературну студію фантастичного оповідання "Зоряна фортеця". Цього року провели конкурс на тему "Образ України в майбутньому".

— Загалом прислали 60 оповідань. Географія авторів дуже широка — від Ужгорода до Марківки на Луганщині. Були літератори-початківці з Канади і з російського Новосибірська. Тексти мали бути до трьох сторінок і українською мовою. Автори рідко відштовхувалися від реалій сьогоднішнього дня. Не намагалися фантазувати на тему розвитку нашої держави. Йшли найпростішим шляхом — брали вже згаданий у світовій фантастиці супервинахід, приписували його українцям і тішилися, що в майбутньому Україна усім наваляє. Щось подібне і росіяни пишуть у своїй фантастиці. Вигадують гібрид воскреслого Радянського Союзу і Російської імперії. Вона знову стає надпотужною державою, яку всі бояться. Історії непогано вигадані, але якогось зв'язку з реальним світом немає. Ниточку в майбутнє сучасні молоді фантасти проштовхують якось кострубато.

Було оповідання, дія якого відбувається за п'ять років. Герой повертається після перемоги українців у війні на Донбасі в рідний Донецьк. У його голові постійно крутяться кадри оборони аеропорту, що носить на той час ім'я Богдана Тицького — одного з кіборгів.

Переможця конкурсу "Зоряна фортеця" обирають його учасники. Оповідання публікували на сайті літературної студії без авторства.

— Через такі умови часто твори експериментальні й новаторські, які мені найбільше подобаються, не виграють, — продовжує Сілін. — Найбільше всім сподобалось оповідання біолога з Черкас Вадима Соколенка "Сухар". До сторіччя Дня незалежності України відомий учений намагається вивести сорт синьо-жовтої пшениці. За роботою забуває про родину і вагітну доньку, яка от-от має народити йому онука. Але в останній момент він кидає працю і прилітає до неї в лікарню зі словами "Не такий я вже і сухар".

Оповідання переможця літературної студії "Зоряна фортеця" можна прочитати в одеському альманаху науково-популярних оповідань "РБЖ-­Азимут". Коштує один випуск часопису 45 грн.

Зараз ви читаєте новину «"У майбутньому Україна всім наваляє"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути