вівторок, 31 жовтня 2017 00:45

У касирки супермаркету стався викидень у підсобці

Автор: www.facebook.com/Graduation 97
  Актор Олександр Пожарський у трагікомедії ”Випуск’97” грає дивакуватого телемайстра Романа, який вирішує повернути перше кохання. Картина перемогла в Національному конкурсі короткометражок
Актор Олександр Пожарський у трагікомедії ”Випуск’97” грає дивакуватого телемайстра Романа, який вирішує повернути перше кохання. Картина перемогла в Національному конкурсі короткометражок

19 короткометражок узяли участь у Національному конкурсі "Молодість. Пролог-47".

Подію провели в звичні дати Міжнародного фестивалю кінодебютів "Молодість", який тривав з 22 по 30 жовтня.

— Війна визначила основну тематику фільмів. Живемо в такий час, що важко думати про щось інше, — каже член журі, продюсер 41-річний Сергій Лавренюк. — З іншого боку, багато картин зроблені з надією. Війна — не кінець світу, а можливо, початок. Однією зі спеціальних відзнак нагородили стрічку "Останній запис". Має два погляди на війну — ветерана Другої світової та його онука, який вирушає воювати на Донбас.

Головний приз "Золотий Скіфський Олень" Національного конкурсу короткометражних фільмів отримав режисер 27-річний Павло Остріков за картину "Випуск'97".

Це історія про самотнє життя телемайстра Романа в провінційному містечку. Монотонність буднів порушує приїзд однокласниці Людмили. Ніхто про неї не чув понад 20 років. Роман намагається повернути перше кохання.

"Випуск'97" вже одержував відзнаки на Одеському кінофестивалі й у швейцарському Локарно.

— Це моя п'ята короткометражка. Штурмував "Молодість" чотири роки. Уперше потрапив у конкурс. І одразу приз 50 тисяч гривень, — розповідає Павло Остріков.

— Витрачу гроші на "Випуск'97". Хочу, щоб стрічку побачили за кордоном. Потрібно відсилати на фестивалі. Їх багато, але треба платити на участь. Із продюсером Юрієм Мінзяновим відзняли ще одну короткометражку "Міа Донна". Це мій перший фільм, у якому головна героїня — жінка. Історія про втрачене кохання, трохи фантастична. Героїня ставиться до свого чоловіка, як до дитини. І одного разу він перетворюється на 7-річного хлопчика.

Спеціальною відзнакою "За вдумливе та зворушливе поєднання витриманої форми й тонке відображення стану душі в часи війни" журі нагородило фільм "Ма" Марії Стоянової.

— Усі фестивальні нагороди ми ділимо з героїнею. Стрічка основана на відеощоденнику жительки Маріуполя. Знімала на камеру повідомлення для доньки в Києві. Розповідає про особисте й ситуацію в місті. Моя справа була скласти ці фрагменти у фільм, — говорить режисер Марія Стоянова, 31 рік.

Ще одну спеціальну відзнаку "За надзвичайне відображення поколіннєвого погляду на війну та як різні покоління чоловіків ставляться до війни, за чуттєвий режисерський підхід до гострого питання" отримала картина "Останній запис" режисерів Сипрієна Клеман-Дельмаса й Ігоря Косенка.

— Як міжфестивальна подія "Молодість. Пролог-47" виглядає досить гідно. Головне, заради чого це все робилося, національна програма. Вважаю, що добірка вдалася, — каже кінокритик 38-річний Олександр Гусєв після церемонії нагородження.

— Короткометражне кіно відображає стан суспільства. Мене це радує, бо лише останні кілька років наше кіно дійсно наблизилося до української реальності. З'явилися фільми про війну, соціально-економічні проблеми. 28-річний Філіп Сотниченко — найбільш сильний режисер свого покоління. У кожній стрічці ставить нове художнє завдання.

Його фільм "Технічна перерва" показує супермаркет як метафору сучасного суспільства. Де особистість з її проблемами є невидимою. Головна героїня — касирка. Під час перерви у підсобці в неї стається викидень. Сотниченко зняв картину про беззахисність, неприкаяність українця. Роботодавець ставиться до нього, як до худоби. А той у відповідь нічого не здатен вдіяти. Можна критикувати героїню за її пасивність, що вона приймає правила гри. Але люди в провінції вимушені цьому слідувати. Інакше втратять джерело існування.

— Короткий метр може бути першим кроком режисера до повнометражної картини. А буває і жанром, в якому працюють усе життя. Французький режисер Кріс Маркер ніколи не робив повнометражні картини. Іноді, коли дивлюся фільм молодого українського режисера, виникає думка — Боже, якби це тривало 30 хвилин, був би абсолютний шедевр, — говорить директор фестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, 67 років.

Наступний міжнародний фестиваль "Молодість" відбудеться 27 травня — 3 червня 2018-го.

"У нас з'являються впізнавані кінозірки"

— Уперше за всю історію незалежності маємо повноцінний осінній сезон прем'єр. Коли понад десяток українських фільмів виходить у прокат. Це різні картини для різної аудиторії. Але прем'єра українського фільму вже не є чимось екстраординарним, а стала звичайною справою, — каже голова Держкіно Пилип Іллєнко, 40 років. Розповідає про найбільші здобутки українського кіно за останній рік.

— Наша кіноіндустрія вийшла з околиць суспільного життя. Це проявляється в масовому поході глядача на українське кіно. Змаганні вітчизняних фільмів за касові збори. У нас з'являються впізнавані кінозірки. В серйозних виданнях вважають поганим тоном не написати про українську прем'єру.

Але ми ще не пройшли точку неповернення. Головне, щоб ці тенденції збереглися, але ще й із серйозною динамікою розвитку. Українська кіноіндустрія ще не може бути на самозабезпеченні. Без підтримки держави все зупиниться.

26 жовтня в прокат вийшли одразу три українські стрічки. Екранізація творів Шолом-Алейхема "Мир вашому дому", пригодницька картина "Урок магії", німецько-­українська документалка "Школа №3" про 13 старшокласників із міста Миколаївка Донецької області.

Зараз ви читаєте новину «У касирки супермаркету стався викидень у підсобці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути