Ексклюзиви
пʼятниця, 07 травня 2010 04:05

У Канни везуть п"ять українських стрічок

12 травня в Каннах відкриється 63-й кінофестиваль. У конкурсній програмі візьме участь фільм "Щастя моє" киянина Сергія Лозниці. В українському павільйоні презентуватимуть три стрічки — "Чоловік моєї вдови" Леоніда Горовиця, "Дніпро" Олександра Шапіро та документальний фільм "Три історії Галичини" Ольги Онишко.

— Цього року держава взагалі не виділяла грошей на кіно. У павільйонах будемо показувати те, що є, — розводить руками директор української кінофундації Андрій Халпахчі, 50 років. — На кіностудії імені Довженка за рік нічого нового не зняли, на Одеській зробили одну стрічку. Але сказали, що її соромно навіть своїм показувати.

Розмір павільйону — 5х5 м. Уривки картин пускатимуть на плазмовому екрані, аби зацікавити потенційних покупців.

— Торік у Канни возили фільм "Одного разу я прокинуся" Марини Кондратьєвої. Після фестивалю його показували на "Кіношоці", потім в Угорщині та Монреалі.

У романтичній комедії "Чоловік моєї вдови" в головних ролях знялися співачка Камалія і поляк Марчін Мрочек. Роботи Олександра Шапіро раніше показували на Берлінале та в Каннах. В Європі його вважають одним із кращих режисерів некомерційного кіно.

В Одесі зробили один фільм. Кажуть, його соромно навіть своїм показувати

— Стрічка "Дніпро" — це історія випадкової зустрічі чоловіка і жінки, — розповідає 41-річний Олександр Шапіро. — У фільмі показав одну їхню ніч. Кожен епізод перебивається кадрами натурних зйомок Дніпра. Напруження пристрасті — це бурхливі дніпровські пороги, розв"язка — впадання річки в Чорне море.

Фільм "Три історії Галичини" у прокат ще не виходив.

— Дія відбувається під час Другої світової війни, — розповідає Халпахчі. — Показані історії українця, поляка та єврея. Це сильний фільм. Ми хотіла подавати його до конкурсної програми, але не встигли.

Поза конкурсом ще покажуть стрічку режисера Отара Іоселіані "Шантрапа", в якій знявся актор Богдан Ступка.

2005-го "Золоту пальмову гілку" Канн отримав 10-хвилинний фільм "Подорожні" київського режисера 36-річного Ігоря Стрембіцького. Потім зняв ще короткометражку "Урок німецької". Її профінансував німецький Гете-інститут. Тепер займається фотографією.

— Це ганьба для держави, яка не поважає своїх героїв та ігнорує їхні здобутки, — каже кінорежисер Мирослав Слабошпицький, 35 років. — Я б на місці Ігоря, сидів і думав — якого хєра я роблю в цій країні, де я нікому не потрібен?

Зараз ви читаєте новину «У Канни везуть п"ять українських стрічок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути