пʼятниця, 05 вересня 2008 18:31

Триста людей читали книжки посеред дороги

У неділю на майдані Незалежності відбувся флеш-моб "Книжкова лихоманка". Триста людей о 18.00 сіли на роздільну смугу посеред дороги навпроти Головпоштамту й читали книжки. Поряд поставили півтораметрове дерево, до гілок якого прив"язали невеликі за обсягом видання української та світової класики. Більші розклали довкола.

— За статистикою, кожен другий українець не читає книжок, — каже 24-річна Олександра Галицька, активістка Львівського книжкового форуму. — Хочемо показати молоді, що читати — це модно.

Інформацію про акцію поширювали в Інтернеті. На сайті "Вконтакті" понад 700 осіб написали, що візьмуть участь у флеш-мобі.

— Звісно, ми не сподівалися, що з"являться усі, — продовжує Олександра. — Комусь стало ліньки йти, когось відлякав дощ. Хто прийшов, утворили довгий живий ланцюг: від Головпоштамту — до  метро Хрещатик. Львів"яни теж вирішили влаштувати щось подібне на площі Ринок. Там прийшли сто людей.

О 17.30 на Майдані починає збиратися молодь. Усі учасники мають одягнути щось зеленого кольору.

— Ви теж прийшли? — питає білявка в перехожого в зеленій футболці. Той не розуміє. Вона розказує про акцію й пропонує долучитися до неї. Чоловік відмовляється, бо не має при собі книжок.

Один із учасників приніс "Буквар", інший — "Камасутру"

— У мене з собою є кілька, — говорить дівчина. Бере чоловіка за руку й тягне до роздільної смуги. Той сідає поруч із нею, але за кілька хвилин іде.

Дехто приносить розкладні стільці. Усі дістають книжки, проте читають одиниці.

— Слухай, необов"язково робити такий розумний вигляд обличчя, — пояснює хлопець своїй дівчині. — Ти ж усе одно не читатимеш на дорозі. Я взяв книжку з картинками, які можна  роздивлятися, — гортає твір Антуана де Сент-Екзюпері "Маленький принц".

Перехожі фотографують учасників акції. Дехто долучається до них.

— Против чего бастуем, сынки? — цікавиться 70-річний Іван Бабчук. — А я думал, молодежь уже не читает книжек. Хотя вам, бедным, и читать особо нечего.

Один із учасників приніс "Буквар", інший — "Камасутру". Катя, 19 років, замість книжки розглядає записник. Його відкрила на сторінці з телефонними кодами міст України.

Зараз ви читаєте новину «Триста людей читали книжки посеред дороги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути