пʼятниця, 23 вересня 2011 06:30

Театральна лялька важить п'ять кілограмів

  Ляльку Вернидуба з вистави ”Котигорошко” рівненська художниця Наталія Косарєва зробила зі світлодіодів, пап’є-маше і вербової лози
Ляльку Вернидуба з вистави ”Котигорошко” рівненська художниця Наталія Косарєва зробила зі світлодіодів, пап’є-маше і вербової лози

— Ляльки все частіше роблять із силікону. Я використовую старі технології — пап'є-маше, дерево, метал, шкіру. Усе, що не потрібне в господарстві, несу в театр на ляльки, — каже головний художник Київського театру ляльок Микола Денько, 52 роки.

Художник представив на виставці у cтоличному "Шоколадному будиночку" вісім експонатів. Зокрема гуцульське подружжя і Шахерезаду.

Рівненська художниця 28-річна Наталія Косарєва до столиці привезла героїв вистави "Котигорошко" — Дракона, Павука й Вернидуба.

— Вернидуба зробила з пап'є-маше, лози, поставила на дерев'яну підставку. Пофарбувала у бронзовий колір. Умонтувала світлодіоди. Негативні герої пофарбовані спеціальними фарбами. Вони сяють відбитим від позитивних героїв світлом.

Ляльки привезла у звичайній сумці. Більше взяти не змогла, бо важкі. Кремезний Вернидуб важить понад 5 кг.

— Моя улюблена лялька — Павук. Вона не має жодної механіки, але рухається як жива, лапки й голова — на пружинах. Мої — ідея та ескіз. Ляльку роблять бутафори. На Вернидуба пішло два місяці.

Створювати ляльки Наталію навчив дідусь. Він був художником у театрі ляльок.

— Просив допомагати ескізами. Казав: "Наталко, я малюю 50-ту в житті лисичку. Як можу зробити її несхожою на інші?".

Актори запрошують гостей до хороводу. Хлопець у костюмі білого зайця залицяється до дівчат, намагається одну поцілувати у щоку. Йому зв'язують на потилиці вузлом вуха.

— Інститут імені Карпенка-Карого вперше набрав студентів на сценографію лялькового театру, — розповідає Микола Денько. — У Франції лялькові театри для дорослих є в кожному місті. Австрійський Зальцбург має оперний ляльковий театр. Половина представлених тут митців працюють у Європі, Росії. У нас усе обмежується театром для дітей. Малюки найбільше люблять Петрушку, бо його одягають на руку й він має вигляд живого.

Виставка триває до 26 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Театральна лялька важить п'ять кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути