пʼятниця, 13 червня 2008 15:12

Тарас Антипович провокує і загострює

 

Надзвичайно просту книгу написав киянин Тарас Антипович. У збірці оповідань "Тіло і доля" (Факт, 2008) зосереджено так багато "святої простоти", що іноді вона видається неймовірно складною і серйозною. Виводячи потворних героїв із потворних обставин нашої потворної сучасності, письменник свідомо йде на провокацію і загострення. Тут багато проявів насильства над тілом і душею, проте важко назвати це письмо чорнушним.

Водночас стилістично легка (а тому читабельна) та м"ясиста і вузлувата, ця проза не боїться порушувати табу і турбувати читача. "Тіло і доля" створена на перетині больових точок української свідомості, де тривають пошуки ідентичності і панує відчай. Антипович не боїться ставити останні й остаточні питання. В цьому його головна сміливість, що лише зрідка навідує сучасну українську літературу.



Про "тіло і долю" Тараса Антиповича

Відмови від стандарту, вихід за межі усталених "понятій", що вряди-годи трапляються, породжують нерозуміння і ворожість щодо "відступників", які переважно сприймаються як маргінали, лузери чи божевільні. Такими є персонажі книги Тараса Антиповича "Тіло і доля".

Тетяна Трофименко, критик


"Тіло і доля" —  це шість історій про невідворотну й неухильну, наче стрімке сходження снігів із гір, втрату розуму. Шість історій, що нагадують класичні філософські, часом жорстокі діалоги-притчі про одвічні взаємини тіла і душі, долі і призначення людини.

Олександр Михед, критик

Тарас Антипович народився 10 липня 1978 року в Полтаві. Після школи 1995 року вступив на факультет журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. 2000-го переїхав до Києва. Публікувався у багатьох виданнях. В останні роки працював у "Газете по-киевски" (2004–2006), відродженому "Post-Поступі" (2006), журналі "Книжник-Review" (2007). Торік у видавництві "Нора-друк" вийшла його повість "Мізерія", відзначена рейтингом "Книжка року" як найкращий дебют 2007-го. Цьогоріч у видавництві "Факт" з"явилася друга книжка прози —  цикл оповідань "Тіло і доля". Мешкає Антипович в Києві. Одружений, виховує двох дітей.

Зараз ви читаєте новину «Тарас Антипович провокує і загострює». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути