пʼятниця, 20 серпня 2010 02:26

"Свиня на гербі має бути худою"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Художник Микола Маценко в столичному ”Мистецькому арсеналі” виставив 15 геральдичних картин. На одному з варіантів великого герба зобразив  з’єднаних ланцюгом вовка, півня, свиню і змію. Два відра по кутках символізують Чорне і Азовське моря. Лопата й мол
Художник Микола Маценко в столичному ”Мистецькому арсеналі” виставив 15 геральдичних картин. На одному з варіантів великого герба зобразив з’єднаних ланцюгом вовка, півня, свиню і змію. Два відра по кутках символізують Чорне і Азовське моря. Лопата й мол

19 серпня в Малій галереї столичного "Мистецького арсеналу" відкрили виставку київського художника 50-річного Миколи Маценка "Ще не..."Ескіз великого герба".

— Назвав свою виставку обірваними рядками із гімну. Україна не тільки "ще не вмерла", вона ще навіть не відбулася, — каже Микола Маценко за два дні до відкриття виставки. Він допомагає розвішувати полотна на стінах. — Кожна країна має малий і великий герби. У нас є тільки малий — тризуб. Про великий досі точаться суперечки. Я вирішив створити свій варіант.

На гербі намальовані вовк, кабан, півень і змія.

— Тварини з"єднані ланцюгом. Хоч вони і антагоністи, одне від одного нікуди не дінуться, бо Україна — унітарна держава. Звірі символізують наш працелюбний народ, птахи — зовнішній вплив і потенційний протекторат, плазуни — внутрішніх ворогів. Свиню намалював худою, бо за законами геральдики звірі мають бути худими та енергійними. Та й було незручно навпроти худого вовка малювати ситого кабана.

По обидва боки зображені дві лопати, кельма і молоток.

— Лопати — це любов нашого народу до сільського господарства. Зараз усі українці займаються будівництвом, тому домалював кельма і молоток.

Два відра в кутках символізують Чорне та Азовське моря.

— З одного виростає пшеничний колосок, з іншого — качан кукурудзи. Це — символи хліба і мамалиги, яку полюбляють у західному регіоні. У центрі намалював білоцерківську автопокришку. Кажуть, що нашою країною проходить 10 із восьми транспортних коридорів.

Зараз ви читаєте новину «"Свиня на гербі має бути худою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути