Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2017 07:40

Суд над Іваном Дем'янюком тривав понад 40 років

Автор: фото надане театром ”Мізантроп”
  Головного героя вистави ”Суд над Джоном Дем’янюком” зіграв російський актор Йосип Кошелевич (на інвалідному візку)
Головного героя вистави ”Суд над Джоном Дем’янюком” зіграв російський актор Йосип Кошелевич (на інвалідному візку)

— У газовій камері вміщаються до 700 чоловік. Процес їх знищення займає 30–40 хвилин. Від моменту появи поїзду з ув'язненими до їхньої смерті минає не більш як година, — розповідає колишній наглядач нацистського концтабору.

Іван — головний герой вистави "Суд над Джоном Дем'янюком". Спектакль показали на Малій сцені київського концертного комплексу "Стерео Плаза".

П'єсу написав канадський драматург Джонатан Ґарфінкель.

В основі лежить багаторічний судовий процес над громадянином США українського походження Іваном Дем'янюком. 1942-го він потрапив у німецький полон. Після війни колишній червоноармієць емігрував за океан. Наприкінці 1970 років Дем'янюку висунули звинувачення у співпраці з нацистами. Мовляв, він є "Іваном Грозним" — одним із найжорстокіших наглядачів концентраційного табору Треблінка. Документи в архіві КДБ це не підтвердили. Ізраїль розпочав власне слідство, вимагав смертної кари для українця.

2011-го суд німецького Мюнхена визнав Івана Дем'янюка винним у пособництві вбивства 28 060 ув'язнених. Засудили на п'ять років ув'язнення, але через похилий вік звільнили до розгляду апеляції. До неї Іван не дожив. Помер у будинку для літніх у 91 рік. Справа Дем'янюка увійшла в історію, як останній суд над злочинами Другої світової.

— Ми пропонуємо глядачу вступити в діалог: готовий він судити чи опинитися на місці підсудного. Насправді неважливо, чи винен Дем'янюк. Якщо спектакль дає чіткі відповіді — він поганий, — каже режисер 33-річний Ілля Мощицький.

— Іван — хороший механік і прекрасний батько, який любить дивитися з сином бейсбол. Та чоловік не пам'ятає, що ­робив 1943-го. В армії й полоні виконував усе, що накажуть. У дитинстві пережив Голодомор. З'їв собаку, якого виростив із цуценяти. На судах докази явно свідчать проти Дем'янюка, але одразу ж з'являються алібі.

Ізраїлю потрібна була відповідь за один із найжахливіших злочинів в історії. Німеччина хотіла показати Дем'янюка світу, бо він українець, а не німець. Що Голокост це не лише їхня провина, а його творили різні національності. США, як тільки на Дем'янюка впала тінь, позбавили його громадянства.

Людина — це небезпечний звір. Ми дзеркало тієї культури, в якій зростаємо. Навіть в свідо­мому віці нам можна навіяти, що завгодно. Освіта, виховання не завжди в силах чинити опір пропаганді. Багато залежить від влади. Захоче перетворити людей в одноклітинні організми — зробить це. Глядач приходить у театр за досвідом, що не може отримати в житті. У нашій виставі бачить людину, яка пережила Голодомор, нацистські табори, еміграцію та суд довжиною в 40 років.

Спектакль показують російською мовою.

— Важливо говорити про больові точки в нашій історії. Викриваючи проблеми, ми очищаємося. Бо Україна — це не красиві краєвиди. Це держава з живими людьми. У минулому мали зрадників. Хтось робив це свідомо, хтось — примусово. Я завжди кажу, коли над твоїми дітьми та дружиною дуло автомата, то патріотом бути складно. Було б цікавіше, якби виставу грали українською. Герой — українець. Російська спочатку змушує відсторонитися від його історії, — каже акторка Римма Зюбіна, 46 років. Прийшла в театр як глядачка.

Зараз ви читаєте новину «Суд над Іваном Дем'янюком тривав понад 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути