вівторок, 22 січня 2019 07:40

Спочатку билися футбольні фанати, а згодом місто стали обстрілювати

Автор: books-xxi.com.ua
  Роман хорвата Мілєнка Єрґовича "Батько" вийшов у чернівецькому "Видавництві 21"
Роман хорвата Мілєнка Єрґовича "Батько" вийшов у чернівецькому "Видавництві 21"

— Помер мені батько, пише Єрґович. Зауважте — не помер мій батько, а помер мені батько. У цьому вчувається докір, — розповідає ужгородський письменник Андрій Любка, 31 рік. Переклав автобіографічну книжку хорвата 52-річного Мілєнка Єрґовича.

Роман "Батько" вийшов у чернівецькому "Видавництві 21".

Авторитетний медик не лише лікує, а й досліджує білокрів'я. Невдовзі після народження сина залишає сім'ю і певний час живе сам. Одружився вдруге. Продовжував жити з першою родиною в одному місті — Сараєві. Це столиця Боснії і Герцоговини, однієї з республік Юго­славії. Принаймні раз на тиждень зустрічається із сином, за сюжетом. Дитина відчуває, що для батька це — обов'язок, а не прояв любові.

— Також у романі Мілєнко Єрґович розкриває специфіку складних стосунків народів колишньої Югославії та війни на Балканах, — продовжує Любка.

— Єрґович — дитя країни, в якій всі нації жили у відносній злагоді й мирі. Хоч і має хорватський паспорт, найбільше пише про Боснію й рідне місто Сараєво. За соціалізму воно було безтурботне й мультикультурне. Але з роками починала відчуватися певна напруга. Обговорюючи знайомих, люди починали вказувати їхню національність: католик-хорват, православний-серб чи боснієць-мусульманин. Кожен народ висував претензії іншим, звинувачував у історичних кривдах, зображав себе жертвою. Міжнаціональний шлюб не схвалювався родиною і наражався на суспільний осуд. Спочатку це було на рівні приватних розмов. Потім ненависть до інших запанувала в пресі. В Сараєві спочатку билися між собою футбольні фанати. Згодом дійшло до перших обстрілів міста сербами.

Мова в Єрґовича особлива, авторська. Не можна сказати, що це чиста й правильна хорватська. Він використовує багато слів, що побутують у Боснії, фонетично передає їхню вимову на письмі. Не боїться використовувати одне й те ж слово кілька разів в одному абзаці. Так досягається ефект простоти мови і щирості, ніби друг за столом розповідає тобі свою історію.

Зараз ви читаєте новину «Спочатку билися футбольні фанати, а згодом місто стали обстрілювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути