пʼятниця, 14 грудня 2012 07:00

"Співати Ваґнера лежачи — це нереально"

Автор: фото надане ”Донбас-Опера”
  Сцена з першої дії опери ”Летючий Голландець”. Переживши корабельну катастрофу, команда судна сходить на берег та засинає. На вахті зостається Стерновий у виконанні Володимира Хамраєва. Його оточують привиди
Сцена з першої дії опери ”Летючий Голландець”. Переживши корабельну катастрофу, команда судна сходить на берег та засинає. На вахті зостається Стерновий у виконанні Володимира Хамраєва. Його оточують привиди

У 3,5 млн грн обійшлася постановка опери німецького композитора Ріхарда Ваґнера. 8 грудня в Донецьку в "Донбас-Опері" відбулася прем'єра "Летючого Голландця". Опера стала першою постановкою Ваґнера на нашій сцені.

У фойє театру німецький посол Крістоф Вайль 3 хв. тисне руку дружині президента України Людмилі Янукович. Разом із двома подругами й охоронцем вона займає свої постійні місця у восьмому ряді партеру. У "Донбас-Оперу" також прибули посли Австрії та Грузії. У партері вільних місць немає. Квитки по 500 грн розпродали на дві прем'єрні вистави.

Спеціально для постановки театр придбав сучасний відеопроектор. Він має створити 3Д-ефект морських хвиль.

— Такого проектора немає, мабуть, у жодному європейському театрі, — каже Торґе Мьоллер, німецький сценограф.

Для вистави художники побудували 9-тонну палубу корабля. Сцена нахилена до залу.

На закритій завісі глядачі бачать весільну фотографію. Фото "оживає" — персонажі на знімку розходяться. Завіса підіймається, на сцені — самотня наречена. Вона стріляє собі в груди з пістолета. Це — головна героїня, Зента. Наступні 3 год. спектаклю — її передсмертний сон. Усю виставу вона грає з "простреленим" серцем. Її ліжко стає плотом, простирадло перетворюється на море.

За легендою, капітан корабля-примари кожні сім років сходить на берег. Якщо він знайде віддану до смерті жінку, це зніме з нього прокляття. Зента мріє про капітана і не хоче заміж за нелюба.

Актори співають лежачи, стають навколішки, повзають сценою. Співають німецькою. Над сценою йдуть українські титри.

Після вистави глядачі стоячи аплодують 7 хв. У залі кричить "браво" 47-річний Вадим Писарєв, художній керівник "Донбас-Опери".

Першу леді обступають журналісти, просять поділитися враженнями.

— Восторг, восторг! Неописуемо, — говорить Людмила Янукович, 63 роки.

Головні партії виконали солістка Нацопери Леся Алєксєєва та німець Андреас Макко.

— Співати німецькою не було для мене проблемою, — говорить Леся Алєксєєва. — Я жила в Австрії і добре знаю мову. Але співати Ваґнера лежачи — це нереально. Не праві ті, хто називає його музику військовою. Це дуже жіноча постановка та дуже інтимна.

У лібрето Ваґнера головна героїня вбиває себе у фіналі. Режисер "убила" Зенту в увертюрі.

— Я зобразила цю смерть як початок і кінець історії, — пояснює задум 44-річна Мара Курочка, режисер-постановник з Німеччини. — Зента змушена грати пасивну роль, типову для жінок ХІХ століття. Її смерть не безглузда, якою зазвичай є самогубство. Це — мета життя. В опері я бачу сильні паралелі з нинішнім настроєм суспільства. Цінності зрушилися, правила — непрозорі. У цій грі одинаки почуваються безсилими.

Оперу поставили до 200-річчя з дня народження Ріхарда Ваґнера. Робота тривала два роки. Більш як половина бюджету проекту — гроші компанії "СКМ" Ріната Ахметова. Проект опікали німецькі посольство і культурний центр "Ґьоте-інститут". Автори розраховують, що "Летючий Голландець" об'їде Україну та Європу.

Композитора заборонили в Ізраїлі

— Як би не було сумно, ми повинні розлучитися з музикою Ваґнера, якщо не хочемо, щоб нас поглинула зла сила, — казав італійський композитор Джузепе Верді. Вільгельм Ріхард Ваґнер був улюбленим композитором Адольфа Гітлера. Його музика лунала на з'їздах націонал-соціалістичної партії. Двоє нащадків Вагнера були тісно пов'язані з Гітлером. У виступах німецький композитор закликав до знищення євреїв. Ваґнера вважають оперним реформатором. Але в Ізраїлі цього композитора зі сцени не виконують. Кажуть, ваґнерівська музика супроводжувала в'язнів концтаборів у газові камери.

 

Зараз ви читаєте новину «"Співати Ваґнера лежачи — це нереально"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути