Ексклюзиви
понеділок, 13 жовтня 2008 18:07

Співакам заборгували мільярд гривень

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Співачка Руслана Лижичко (ліворуч), учасник гурту ТНМК Фагот (в центрі) та продюсер Володимир  Бебешко в Києві під час прес-конференції, присвяченій боротьбі за авторські права
Співачка Руслана Лижичко (ліворуч), учасник гурту ТНМК Фагот (в центрі) та продюсер Володимир Бебешко в Києві під час прес-конференції, присвяченій боротьбі за авторські права

— Я спитала в Ані Лорак, скільки вона отримала грошей за  використання своїх пісень, — розповідає 35-річна співачка Руслана Лижичко на прес-конференції в Києві. — Та сказала, що 600 гривень. Я їй: "Каролінка, сонечко, а 25 тисяч за рік не хочеш?"

Українські музиканти та їхні продюсери звернулися до прем"єр-міністра Юлії Тимошенко з відкритим листом. У ньому написали, що не можуть отримати гроші за публічне використання своїх творів. У листі перераховано 14 організацій, які збирають кошти для артистів, і яким ті не довіряють.

Свій підпис під відкритим листом до прем"єрки поставили Андрій Данилко, Наталя Могилевська, Костянтин Меладзе, Олександр Пономарьов, Гарік Кричевський, Тарас Чубай, гурти "Мандри", "Друга Ріка" та інші.

П"ять років тому Кабмін прийняв постанову, яка зобов"язала телерадіокомпанії, заклади громадського харчування, торгівлі та транспортні підприємства сплачувати відсоток музикантам, якщо використовують їхні пісні.

— Сума боргу один мільярд гривень, — продовжує Руслана. — Гроші збираються дуже мутно й розповсюджуються між сумнівними організаціями.

— Механічно це виглядає так: приходить представник такої організації в якийсь бар зі списком артистів, — додає 40-річний продюсер Едуард Клім. — Збирає гроші за використання пісень, але ми їх не отримуємо. Коли телефонуємо, де можна забрати свою долю, вони починають клеїти дурня. Пропонують 600 гривень. Три роки не можемо забрати свої гроші.

— По телебаченню крутили кліп Кузьми "Повінь". Там бігла стрічка: пришліть 1 гривню на допомогу постраждалим від стихійного лиха", — додає 52-річний продюсер Володимир Бебешко. — У Мінфіні нам повідомили, що кліп зібрав 47 мільйонів гривень. Куди пішли гроші, ми не знаємо.

Зараз ви читаєте новину «Співакам заборгували мільярд гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути