Ексклюзиви
пʼятниця, 29 грудня 2017 06:45

Спиридон обнімає хрест на кладовищі

— День зимового сонцестояння 21 грудня — прапрадідусь зимових свят, — розповідає письменниця Лада Лузіна, 45 років. Презентує книжку "Чарівні традиції українок".

— Різдво християни святкують саме після астрологічного Нового року. Коли день найкоротший, а ніч — найдовша. У цьому протистоянні день перемагає. Найчарівнішим вважали момент переходу. Саме тому ворожать на перехресті, воротах, підвіконні. В наш час ця традиція зберігалась у вірі в чарівні 12 ударів годинника новорічної ночі.

В українській народній творчості день сонцестояння зобразили в легенді про Святого Спиридона. В парубка закохалася відьма. Але він не відповідає їй взаємністю. Чаклунка вирішує помститися. Кличе на допомогу головну київську відьму. Протягом трьох днів і ночей намагаються впіймати хлопця. Не можуть побачити, бо Спиридон обнімає хрест на кладовищі. Письменник Микола Гоголь узяв цю історію за основу повісті "Вечори на хуторі біля Диканьки".

— У зимовий шабаш крадуть з неба зорі й місяць, — продовжує Лада Лузіна. — Українська відьма мала зірвати зірку ногами. Чаклунок зображували догори дриґом.

Сучасники не знають про свята українських жінок. Обмежуємося Великоднем, Різдвом, днем Івана Купала. Не пам'ятаємо чарівництво, яке отримали у спадок. Але обряди розповідають про нас багато. У передмові до книжки пишу: "Якщо забудемо про традиції пращурів, не зможемо відповісти на питання — хто ми є".

Жіночі ритуали розповідають про важливу роль жінки в суспільстві. На деякі навіть не допускали чоловіків. На інших кепкували над сильною статтю. Наприклад, на Колодія напередодні Масляної. Це останній цикл зимових свят. Далі починається поворот на літо. Тиждень старше жіноцтво в шинку робило ляльку з колоди — Колодія. Першого дня він народжувався, у другий — його хрестили. Коли лялька "помирала", влаштовували імпровізоване поховання. Весь тиждень жінки пиячили за рахунок чоловіків. Наприкінці йшли в село й прив'язували колоду до ноги парубка, який за рік не одружився. Традиції покарання молоді за те, що вони не встигли одружитися в потрібний час, існували у Франції, Болгарії та інших країнах. Тільки в нашого народу цей звичай очолювали жінки.

— Один з головних персонажів Нового року — різдвяний чорт. У Європі має ім'я Крампус. В українських традиціях існує також. Гоголь описав його у повісті "Вечори на хуторі біля Диканьки". Вважають, Бог так сильно зрадів народженню сина, що дозволив нечистій силі гуляти на землі два тижні від Різдва до Хрещення. В цей час можна зустріти чорта під маскою сусіда.

Книжка "Чарівні традиції українок" коштує 120 грн.

Зараз ви читаєте новину «Спиридон обнімає хрест на кладовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути