Ексклюзиви
середа, 09 квітня 2008 14:57

"Софія Ротару — і ваша, і наша"

  Коли 1993-го перший секретар ЦК Компартії Молдавії Іван Боюл виїхав до Москви, президент країни Мірча Снєгур виділив Іонові Суручану його квартиру — 180 квадратних метрів
Коли 1993-го перший секретар ЦК Компартії Молдавії Іван Боюл виїхав до Москви, президент країни Мірча Снєгур виділив Іонові Суручану його квартиру — 180 квадратних метрів

Приїхавши до Кишинева, телефоную народному артистові Молдови Іону Суручану, 58 років. Чути, що він трохи захрип. Кажу, що я київський журналіст і хотів би з ним поспілкуватися.

— О, з України? — вигукує співак. — Де ви є? Трохи хворію, але зараз приїду!

Зустрічаємося неподалік пам"ятника Матері-Молдови на бульварі Негруци. Поп-зірка молдавської естради приїхав на білому БМВ із номером 999. Паркує машину біля готелю "Кишенеу".

— Цього року виповнюється 40 років, як я на естраді, — розповідає, коли приходимо в номер. — На хвилі ще радянської популярності кілька років тому запрошували на гастролі по Сибіру й Далекому Сходу. Люди пам"ятають мене, приходили на концерти. Але переважно за кордоном я виступаю в Україні.

Де ці концерти відбуваються?

— В Одеській області, Миколаївській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій, на Закарпатті. У нас такі концерти — рідкість. Україна — величезна порівняно з Молдовою, у вас більше можливостей для шоу-бізнесу. Скільки маєте гарних телеканалів, прекрасних артистів. Чого варта лишень Софія Михайлівна Ротару. Вона, щоправда, і ваша, і наша. Українські виконавці з молдавським корінням Лілія Сандулеса, Іво Бобул — мої друзі. І не тільки вони: ми часто зустрічаємося в гала-концертах із вашими Миколою Гнатюком, Ніною Шестаковою, Оксаною Білозір, Аллою Кудлай, Світланою та Віталієм Білоножками. Кілька разів мене запрошували на головний майданчик вашої країни — до палацу "Україна". Потрапляв і на урочисті концерти, коли в залі сидів ваш президент.

Який саме?

— Віктор Ющенко. Але я співав і при Леонідові Кучмі, ми з ним знайомі. Він якось приїжджав до Кишинева на саміт країн СНД. Мене та ще двох-трьох артистів запросили на урочисту вечерю. Я заспівав молдавську народну пісню, а Кучма почав мені підспівувати: "Іване, Іване, тоате лумя доарме...". Він компанійський такий — і мені було приємно, що він знає нашу музику. (Цю пісню колись виконувала Софія Ротару в супроводі ВІА "Червона рута". — "ГПУ").

Після вечері кожному президентові "на коня" вручали величезні шестилітрові сулії шампанського з його фотографією на етикетці. Першими виходили наш президент Володимир Воронін із Володимиром Путіним. Проводжаю їх поглядом і раптом відчуваю — хтось плескає мене по плечі. Обертаюся — Леонід Кучма. "Спасибі велике!" — сказав.

Молдова — акваріум, Україна — море, Росія — океан, а Європа — космос

Хто найпопулярніший серед нинішніх молдовських артистів?

— Неллі Чобану ставала лауреатом скрізь, де виступала, зокрема й у вас у Києві. Наталіца Барбу торік представляла Молдову на "Євробаченні", зайняла 10-те місце. Вважаю, що це дуже добре. Наймолодша наша співачка — Наташа Гордієнко. Вона у вас у Севастополі перемагала на конкурсі, а крім того — у Юрмалі і ще багато де. Часто їздить до Москви. Казала мені, що Ігор Крутой начебто їй пропонує якийсь проект. Вона хоче чогось домогтися, а Молдова ж маленька. Наша країна — акваріум, Україна — море, а Росія — океан.

А Європа?

— О, Європа — космос.

Ви, народний артист, виступили б у ресторані або на корпоративній вечірці?

— Торік я проспівав приблизно на 200 весіллях. Буває, співаю на трьох-чотирьох на день. Моя програма триває 45 хвилин. Відпрацював, сідаю в авто і їду на інше весілля. У мене вже зараз є угоди на вересень-жовтень. Співаю і на корпоративних заходах, на ювілейних банкетах. Нещодавно виступав у Москві — крім гонорару, оплатили також дорогу. Роботи вистачає.

Розкажіть про вашу сім"ю.

— Є люди, які повністю віддають себе сцені, — Валерій Леонтьєв, Філіп Кіркоров. У них навіть дітей немає. Я стократ щасливіший за них. Так, вони видатні артисти. Але я завжди бачив себе батьком, дідусем. У мене є син Андрій. Закінчив російську школу в Кишиневі. Потім — Академію економічних наук теж тут, далі — лондонську Академію аудиторів. Нині — директор і власник аудиторської фірми в Кишиневі. 2001 року оженився, а 2003-го в нас з"явився онук Крістіан. А 20 січня минулого року, народилася ще й онучка Іонела. Її назвали на мою честь. Хоча у свідоцтві про народження записали Іванною.

1949, 9 вересня — Іон Суручану народився в селі Суручень під Кишиневом
1968–1993 — соліст молдавських  вокально-інструментальних ансамблів "Норок", "Букурія", "Реал"
1975 — одружився з Надією, за рік народився син Андрій
1990 — став народним артистом Молдавської РСР
1994–1998 — депутат парламенту Республіки Молдова
1997 — пісня В"ячеслава Добриніна "Незабудка" у виконанні Іона Суручану стала хітом

Зараз ви читаєте новину «"Софія Ротару — і ваша, і наша"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути