понеділок, 15 лютого 2010 18:01

Шевченківську премію хочуть збільшити до 200 тисяч гривень

"Я наймолодший художник, який коли-небудь отримував Шевченківську премію", — каже 48-річний Кость Лавро зі столиці. 9 березня — у день народження Тараса Шевченка в Нацопері йому вручать відзнаку за ілюстрації до дитячих творів класиків і монументальні розписи на тему народних казок у Київському театрі ляльок.

Про нагороду дізнався в четвер увечері.

— Тарас Федюк, який сидить у Шевченківському комітеті, подзвонив і привітав мене. Я відразу директору видавництва "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га" Івану Малковичу сказав. Ми з ним випили по чарці й обоє пораділи моєму успіху. Чесно кажучи, уже й не вірилося, що за ілюстрації до дитячих творів дають нагороди. За радянських часів давали, але потім цю номінацію скоротили. 20 років дитячі художники нічого не отримували.

Який грошовий еквівалент премії, не знає.

— Торік лауреатам давали по 160 тисяч гривень. Цьогоріч комітет попросив у Кабміну 200.

Нагороду отримають ще дев"ятеро митців. Це вдвічі більше, ніж минулого року.

Змінили медаль лауреата. Відтепер на ній буде молодий Шевченко, а не в літах

— Це забагато. Іноді дають таким, що їх ніколи ніхто не чув, не знав і знати не буде. Якийсь народний майстер коників із дерева понавирізблював і вже за премією тягнеться.

— Нічого поганого, що переможців цього року удвічі більше, — каже член комітету письменник Андрій Курков, 40 років. — Ми хотіли показати, що Україна розвивається, і талановитих людей стає більше. Хочемо осучаснити премію, зробити її престижнішою. Змінили медаль лауреата. Відтепер на ній буде молодий Шевченко, а не в літах.

Шевченківську премію отримають чернігівський поет Дмитро Іванов за книгу "Село в терновому вінку", львів"янка Галина Пагутяк за книжку "Слуга з Добромиля", Микола Бабак та Олександр Найден — за монографію "Народна ікона Середньої Наддніпрянщини ХVІІІ–ХХ ст.", Михайло Андрусяк з Івано-Франківська за документально-художню трилогію "Брати грому", "Брати вогню", "Брати просторів". Оксані Пахльовській нагороду присудили за публіцистичну книгу "Ave, Europa!". Вона донька поетеси Ліни Костенко, живе з родиною в Римі. Відзначили художників Віктора Ковтуна з Чернігова за цикл "Мій край — Слобожанщина" і Степана Ганжу — за серію килимів. Композитору Левку Колодубу премію дали за три симфонії, читцеві Богдану Козаку — за виконання творів Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «Шевченківську премію хочуть збільшити до 200 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути