Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2012 00:30

Шевченківську премію дадуть сільському вчителю

Автор: фото з сайта www.livejournal.com
  Ілюстрація художника Максима Паленка до книжки Володимира Рутківського ”Джури-характерники”. Це друга частина трилогії ”Джури”. За неї Шевченківський комітет присудив Рутківському премію з літератури
Ілюстрація художника Максима Паленка до книжки Володимира Рутківського ”Джури-характерники”. Це друга частина трилогії ”Джури”. За неї Шевченківський комітет присудив Рутківському премію з літератури

П'ятьох лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка оголосили 9 лютого. Їх визначив шевченківський комітет на таємному голосуванні.

— Найважче було вибирати лауреата з літератури — аж семеро кандидатів було, — каже літературознавець 71-річний Микола Жулинський, колишній голова комітету премії. Понад 15 років був його членом. — Був здивований кандидатурою Петра Мідянки. Не думав, що комітет віддасть йому перевагу. В нього дуже своєрідна поезія. Пише закарпатською мовою, має інакше образне мислення, словотворення.

Процедуру обрання лауреатів давно треба змінити. Абсолютно застаріла, пропахла радянщиною, — продовжує. — При комітеті Шевченківської премії треба створити експертні комісії, які вивчали б мистецький процес протягом року. Їздили у відрядження, по містах дивилися спектаклі, знайомилися з письменниками. Натомість митці, бідолахи, мусять везти своє мистецтво в Київ, щоб його помітили.

Торік грошова винагорода для лауреатів становила 260 тис. грн. Цьогорічна сума стане відомою після підписання президентом указу про присудження премії. Нагородять переможців 9 березня.

74-річний Володимир Рутківський з Одеси у грудні отримав премію "Книга року Бі-Бі-Сі" за роман "Сині Води". На нагородження до Києва тоді приїхати не зміг через хворобу. Шевченківську премію вручатимуть за трилогію "Джури".

Перша книжка серії вийшла 2007-го у столичному видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". У романах ідеться про козаків-характерників, їхніх помічників — джур, підводні човни, вовків-зв'язкових.

— Це премія для усієї дитячої літератури, — каже Рутківський. — Мав серйозних конкурентів. Свої шанси оцінював відсотків на 40. Уперше подався торік. Конкурував із Василем Шклярем і його "Чорним Вороном". Мені переказували, що тоді всередині комітету була важка боротьба, кому з нас віддати перемогу. Щоб узяти премію, важливо бути наполегливим та неодноразово подавати кандидатуру. Шевченківський лауреат поет Тарас Федюк якось гордо заявив: "Уявляєте, я з четвертої спроби її отримав". А я з другої. Зараз хочу лягти на тиждень до клініки поправити здоров'я, щоб приїхати на вручення у всеозброєнні. Якби був молодший років на 10-20, грошову нагороду витратив би на подорожі. Подивився б, що воно таке ті Канари. Гроші покладу на депозит, а на відсотки засную свою премію з дитячої літератури.

Поет Петро Мідянка, 52 роки, живе у селі Широкий Луг Тячівського району на Закарпатті. Через село пролягає гірська траса, газу немає, мобільний зв'язок з'явився недавно. Мідянка викладає українську мову у єдиній місцевій школі. Одружився два роки тому. Дружина Людмила пише оповідання, має бізнес. Нагородять його за збірку вибраних творів "Луйтра в небо". Її видали позаторік у столичній "Темпорі". До книжки додали словник зі 150 закарпатських слів, які вживає Мідянка. "Луйтра" — драбина, східці.

— Не думав, що отримаю премію, — говорить поет. — От за Рутківського був упевнений. Якраз закінчилися уроки в школі, коли дзвонять і кажуть, що я лауреат. Хоч і ніколи не ставив за мету отримати цю премію, цей статус все-таки щось значить. Гроші жінці віддам, вона знає, куди витратити. А сам писатиму, поки здоров'я є.

Хто отримає Шевченківську премію

Література — поет Петро Мідянка, збірка віршів "Луйтра в небо", і Володимир Рутківський, історична трилогія для дітей "Джури"

Музика — композитор Віктор Степурко, псалмодія "Монологи віків"

Образотворче мистецтво — Анатолій Криволап, цикл "Український мотив"

Мистецтвознавство — Тетяна Кара-Васильєва, книжка "Історія української вишивки"

 

Зараз ви читаєте новину «Шевченківську премію дадуть сільському вчителю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути