вівторок, 15 лютого 2011 07:00

Шевченківські лауреати отримають по 325 тисяч гривень

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Письменник Василь Шкляр
Письменник Василь Шкляр

Шевченківський комітет визначив імена чотирьох лауреатів. Шевченківську премію вручать 9 березня.

Письменник Василь Шкляр отримає нагороду за роман "Залишенець", інша назва "Чорний ворон". За оперу Вінченцо Белліні "Норма" відзначать диригента-постановника Миколу Дядюру, режисера-постановника Анатолія Солов'яненка та оперних виконавців Сергія Магеру й Оксану Крамареву. Ще одну премію матиме оперна співачка Лідія Забіляста. За літературознавче видання "Іван Франко" лауреатами стали дослідники Роман Горак і Микола-Ярослав Гнатів.

— Був упевнений, що отримаю цю премію, — каже 59-річний Василь Шкляр. — Усі казали: Борис Олійник (новий голова Шевченківського комітету. — "ГПУ") і ця влада ніколи тобі її не дадуть. Олійник, якби хотів, міг загітувати членів комітету проти мене. Але не зробив цього. На підтримку виступили Василь Герасим'юк і Дмитро Павличко. Перемога роману "Чорний ворон" означає, що повстанців Холодного яру визнали героями.

У номінації "Література" претендували на премію також поет Павло Вольвач зі збіркою "Триб" і Володимир Рутківський із дитячою трилогією "Джури".

— Найбільше суперечок виникло навколо премії з літератури, — каже член комітету поет 74-річний Іван Драч. — Було аж три номінанти. І до роману Шкляра найбільше претензій. Закидали, що в ньому персонажі росіян та євреїв постають у негативному світлі — москалі та жиди. Крім того, що це відверто антикомуністичний роман. Члени журі не хотіли дратувати людей. Найбільше проти Шкляра виступав Олександр Сизоненко. Він людина старої закалки, прокомуністичних поглядів. Я голосував за Шкляра. Читав багато документальних творів про повстанців 1920-х і знаю, що роман достовірний.

— Боровся за Шкляра, як за себе. І боротимуся надалі. Говорив із членами комісії, — коментує поет 81-річний Дмитро Павличко. — Те, що його все-таки обрали, — робить честь комітету.

Письменник Дмитро Стус голосував за іншого претендента:

— Виступав за Рутківського. Його тексти написані значно професійніше, ніж всесвітньо відомі про Гаррі Поттера. Він справжній феномен у дитячій літературі. Наші шевченківські лауреати, які отримують премію за прозові твори, не наближаються за якістю до нобелівських. Прочитайте романи Маріо Льйоси (нобелівський лауреат 2010 року. — "ГПУ") і Шкляра. У Льйоси текст кращий.

Цього року кількість номінацій скоротили з дев'яти до п'яти. Проза та поезія опинилися в одній.

— Поставити поезію і прозу на одну конкурсну сходинку — це все одно, що випустити легкоатлета проти боксера на змагання з армреслінгу. Різні вагові категорії, — каже поет 47-річний Павло Вольвач. — Поезія — жанр камерний, її читає обмежене коло людей. Навіть неголосний роман має більший наклад і розголос, ніж найуспішніша збірка віршів. Поезія відсувається на другий план. Але "Чорний ворон" справді роман достойний.

П'яту премію, яку мали віддати художнику, не присудили нікому.

— Голоси комітету розділилися порівну щодо Людмили Жоголь за серію гобеленів і Віктора Сидоренка за цикл "Гравітація часу". Тому не отримав ніхто, — додає Іван Драч. — Цьогорічний щасливець — Національна опера імені Шевченка. Одразу дві премії взяла. Безперечними фаворитами, які в першому ж турі набрали 22 голоси, стали дослідники Роман Горак і Микола-Ярослав Гнатів. Фундаментальна й ґрунтовна праця по Івану Франку.

Гонорарний фонд премії 1,3 млн грн. Їх розділять між чотирма номінаціями. На кожну припадає 325 тис. грн.

— Частину грошей залишу сину. Йому 20 років, вчиться в НАУ на технічному факультеті, — каже оперна співачка Лідія Забіляста. — Решту вкладу в будівництво під Києвом, яке вже розпочала.

Торік Шевченківську премію присудили 10 лауреатам. Винагорода становила 130 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Шевченківські лауреати отримають по 325 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути