середа, 27 грудня 2017 00:10

Шістнадцятирічна Міла із забезпеченої родини закохалась у сина алкоголіка

Автор: www.mamino.com.ua
  За ілюстрації до української народної казки ”Вовк під вікном” львівська художниця Наталія Кащак отримала нагороду ”Топ-Барабуки” як найкращий ілюстратор-дебютант. Книжка вийшла у видавництві ”Маміно”
За ілюстрації до української народної казки ”Вовк під вікном” львівська художниця Наталія Кащак отримала нагороду ”Топ-Барабуки” як найкращий ілюстратор-дебютант. Книжка вийшла у видавництві ”Маміно”

— Раніше українська підліткова література говорила не до читачів, а до їхніх батьків. Персонажі виходили штучними, ідеальними. Такі книжки підліткам не були цікавими. Старшокласники читали Любка Дереша, Ірену Карпу, Сергія Жадана, Макса Кідрука, які пишуть для старшої аудиторії. Тепер з'являється більше творів саме для молоді, — каже літературний критик Ольга Купріян, 29 років.

Вона входить до журі літературної премії "Топ-Барабуки". У 10 номінаціях відзначають найкращі дитячі та підліткові книжки року.

Найкращим дебютом стала книга Анастасії Левкової "Старшокласниця. Першокурсниця". Головна героїня — школярка Ліля. Гарно вчиться, але не боїться бунтувати проти усталених правил. У провінційному містечку, де живе, всі розмовляють російською. Вона переходить на українську. А при вступі до університету відмовляється давати хабара.

— Дія відбувається на початку 2000-х. Підлітки ще не спілкуються в інтернеті, під час уроків обмінюються записками. На дискотеці танцюють під "Руки вверх". У школі діє п'ятибальна система оцінювання. Саме тоді формувалося покоління, представники якого брали участь у двох революціях. Вони осмислено переживають нинішні події в країні. Важливий аспект мого роману — пошук себе. Лілю переконують учитися на політолога, бо це престижно. Однак вона обирає філологію, бо відчуває, що це їй ближче, — розповідає 31-річна Анастасія Левкова.

— Оповідь ведеться у формі щоденника. Ліля говорить про свої почуття, стосунки з однолітками. Вона самоіронічна, не боїться покритикувати себе. Бачимо процес її дорослішання. Хотілося, щоб більше було таких підліткових книжок — глибоких у плані само­аналізу головних героїв, — каже дитяча письменниця 32-річна Галина Ткачук із редколегії "Барабуки".

Найкращим прозаїком назвали Лесю Воронину. Її пригодницький роман "Таємне Товариство Ботанів, або Екстрим на горі Підстава" став третьою книгою в серії про школяра Клима Джуру та його друзів.

— Мені хотілося б, щоб діти знали: часто перемагає той, хто сумлінно ставиться до навчання. Навіть найкрутіших і найнахабніших, — зазначає Леся Воронина, 62 роки.

Соціальною книжкою року став роман 30-річної Надійки Гербіш "Мене звати Мар'ям". Дівчинка-переселенка з родиною тікає від війни до чужої країни, за сюжетом. Авторка присвятила книжку дітям із Донбасу.

— Щоб не травмувати їх іще більше, написала роман у формі східної казки. Це історія про маленький вразливий паросток, який з певних причин викопали з лісу й перевезли кудись далеко, у геть інші умови, — говорить Гербіш.

За версією "Барабуки", найкращою підлітковою книгою стала "Крута компанія" Надії Білої. Головна героїня 16-річна Міла із забезпеченої родини закохується в сина алкоголіка Діму. Парубок вирішив не вступати до вишу, пішов працювати в супермаркет. Авторка описує їхні "перші рази" — алкоголь, наркотики та інтимний досвід. Дозволяє читачам побачити наслідки таких ­пригод.

У категорії "Найкращий дитячий поет" переміг Іван Андрусяк, 48 років. У його збірці "Лякація" слон їсть сирники з медом, а носоріг любить читати, проте не вміє перегортати сторінки.

Цьогоріч уперше ввели номінацію "Перша книжка малюка". Нею стала "Пташина колискова" Оксани Лущевської та Світлани Балух. Розповідає дітям, які голоси мають птахи України.

Премія "Топ-Барабуки" існує з 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Шістнадцятирічна Міла із забезпеченої родини закохалась у сина алкоголіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути