Ексклюзиви
четвер, 16 квітня 2020 00:46

Сенцов зніме фільм про 1990-ті

Сенцов зніме фільм про 1990-ті
Режисер Олег Сенцов почне знімати кримінальну драму "Носоріг" у вересні. Фото: facebook.com

— Фільм "Носоріг" — перша заявка в українському кінематографі на те, щоб страшні часи 1990-х були художньо переосмислені. Не тільки як соціальне явище, а як моральний і духовний вибір, — каже кінокритик 40-річний Олександр Гусєв про кримінальну драму режисера 43-річного Олега Сенцова. Проєкт стрічки виграв конкурс на фінансову підтримку від Польського кіноінституту.

Колишній бандит згадує своє життя. З дитинства вважає, що треба бути сильним і безжальним — тільки так можна здобути авторитет і вижити у 1990-ті. Бере участь у розбірках, рекеті, пограбуваннях, убивствах. Згодом створює свою бригаду, стає кримінальним авторитетом, але втрачає сім'ю. Зустріч із незнайомцем дарує шанс усе змінити, за сюжетом.

"У кожної людини всередині від народження живе квітка, — розповідає головний герой. — Це його душа — чиста і світла. Але життя поступово припорошує її пилом і брудом, гнітить і топче — перетворюючи квітку на бур'ян, а людину на лайно. Щоб таким не стати, я почав захищатися бронею, аби ніхто не зміг проникнути до мене всередину. З кожним роком броня ставала все товща, і з часом я перестав будь-що відчувати. Але в нашому житті недостатньо захищатися, треба вміти й атакувати. Для цього треба мати зброю. І в мене почав рости ріг. З роками ставав усе більший, нападав я все частіше і врешті-решт перетворився на носорога".

— Це історія про людину, яка пройшла 1990-ті. Він бізнесмен. Зумів пережити неспокійні часи, пройти фізичні й моральні випробування. У чомусь вийшов переможцем, у чомусь — ні, — продовжує Гусєв. — Сенцов сам був бізнесменом. Володів клубом із кіберспорту в Сімферополі. Фільм близький йому. Хоче передати власний досвід, знайомих і загалом свого покоління. Це свіжа й новаторська спроба обдумати недалеке минуле України. Фактично перше десятиліття існування держави.

Задум стрічки з'явився 2011-го. Підготовку розпочали за два роки. Зняти картину не вдалося через незаконне ув'язнення Сенцова в Росії.

2016-го за дебютний фільм "Гамер" і незавершену роботу "Носоріг" режисеру присудили Шевченківську премію.

"Носоріг" створюватиметься у співпраці з Німеччиною та Польщею. Початок зйомок запланували на вересень.

Зараз ви читаєте новину «Сенцов зніме фільм про 1990-ті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути