середа, 11 квітня 2018 07:35

Російський винищувач полював за фінським хлопчиком

Автор: WWW.FACEBOOK.COM / ARTEM GALKIN
  Актор Юкка Тойвонен у виставі ”Рюссяфобія” грає чоловіка, який збожеволів від спогадів про радянсько-фінську війну, що пережив у дитинстві
Актор Юкка Тойвонен у виставі ”Рюссяфобія” грає чоловіка, який збожеволів від спогадів про радянсько-фінську війну, що пережив у дитинстві

— Пілот побачив мішень, що біжить. Почав стріляти. Я заліг під кущем. Став непомітний з повітря. Російський літак ще довго кружляв наді мною, — розповідає про себе 6-річного герой вистави "­Рюссяфобія". Згадує, як узимку 1939‑го СРСР напав на його рідну Фінляндію.

П'єсу для театру фінського Тампере написав київський драматург Максим Курочкін, 48 ­років.

Словом "рюсся" у Фінляндії зневажливо називають росіян. Подібне до українського "кацапи".

— Радянсько-фінська війна — найганебніша в нашій історії, — каже режисерка спектаклю "Рюссяфобія", росіянка Варвара Фаер, 52 роки. — Якби все населення маленької Фінляндії переїхало в Москву, місцеві цього не помітили б. 1939-го сталінська пропаганда розповідала своїм громадянам, що війська ввели у сусідню державу для боротьби з фашизмом. Червона армія програла. У Фінляндії про цю перемогу видали понад 300 тисяч книжок. Тема "зимової війни" сакральна. Сучасним фінам трохи приїлася. Молоді люди починають філософствувати: "Ми ж теж жорстоко поводилися з росіянами, не все так однозначно". Я вирішила запросити попрацювати над спектаклем мого улюбленого українського драматурга Максима Курочкіна. Бо для вас тема війни з Росією — відкрита рана. Для фінів це старий шрам, який іноді чухають. Хотіла показати європейцям — відповіді на свої питання можна шукати в інших людей, які пережили щось подібне. Максим Курочкін — це оголений нерв, не міг спокійно навіть чути слово війна. Але казав, що бачить своїх онуків у толерантних до Росії молодих фінах.

У Києві фінську виставу "Рюссяфобія" показали в театральному просторі "Сцена 6". Глядачі у навушниках слухали синхронний переклад на українську.

У виставі задіяні п'ять акторів. Кожен грає п'ятьох персонажів.

— Артисти понад рік збирали матеріал, — продовжує Варвара Фаер. — Спілкувалися з тими, хто пережив війну дитиною. Простими фінами молодшого віку. Ветеранами. У Фінляндії є навіть один 102-річний. Він при повному розумі, водить авто.

Розшифровки інтерв'ю приносили Максиму Курочкіну. З них він вибудовував драматургію спектаклю. Додав монологи своїх знайомих-українців. На сцені актори грають реальних людей. Такий вид театру називається документальним.

— Збройний конфлікт 1939‑го і теперішня війна на Донбасі дуже подібні й різні одночасно, — каже фінська акторка Анна Гаукка, 50 років. Вона за національністю — карелка.

— Карели й фіни — споріднені народи, як українці й білоруси, — продовжує Анна. — До 1956 року Карелія була окремою радянською республікою. До неї мали приєднати територію завойованої Фінляндії. Після смерті Сталіна створили автономію в складі Росії. Востаннє я була в Києві наприкінці 1980‑х. Місто здалося типово російським. Тепер вразило, що на вулицях навіть молоді люди зверталися до мене українською. До 1991-го я працювала в національному театрі Карелії в Петрозаводську. Зараз там лише одна вистава не російськомовна. Мою героїню у "Рюссяфобії" запитують — що робитиме, коли побачить російські танки. "Знову зберу валізи й тікатиму подалі від "русского мира", — відповідає. Вона ­москвичка, яка живе в Києві. Через своє ставлення до окупації Криму й війни на Донбасі посварилася навіть із батьками.

Після Києва виставу "Рюссяфобія" показали в московському опозиційному "Театрі док".

Зараз ви читаєте новину «Російський винищувач полював за фінським хлопчиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути