вівторок, 24 липня 2018 00:40

Росіяни посилалися на наш фестиваль як на передісторію свого

Автор: WWW.STYLER.RBC.UA
  Засновниця ”Джаз Коктебеля” Лілія Млинарич: ”У Європі розвитком фестивалів займається місцева влада. Кожен вкладений євро дає чотири євро прибутку”
Засновниця ”Джаз Коктебеля” Лілія Млинарич: ”У Європі розвитком фестивалів займається місцева влада. Кожен вкладений євро дає чотири євро прибутку”

— Ми проводимо "Джаз Коктебель". ­Хочемо нагадати, що Крим — Україна, — каже президент і засновник джазового фестивалю 58-річна Лілія ­Млинарич. З 2014-го захід організовують на Одещині. Цьогоріч прийматиме місто Чорноморськ.

— 2003 року ми хотіли допомогти відновленню й реконструкції Музею поета й художника Максиміліана Волошина в кримському Коктебелі, — розповідає Лілія Млинарич історію фестивалю. — І це вдалося. Після успіху вирішили зробити великий захід для розвитку подієвого туризму в Криму за межами курортного сезону. Терміни проведення джазового фестивалю перенесли на середину вересня. Тоді в Коктебелі вже не було відпочивальників. 2013-го у вересні повторили липневий пік відвідування півострова туристами. В перший рік "Джаз Коктебелю" в тритисячному місті було три готелі. Протягом десятиріччя побудували 224. Місцеві підприємці розуміли потреби фестивалю. Проблему стихійних ринків чи паркування автотранспорту вирішували на нашу користь.

Після анексії Криму "Джаз Коктебель" переїхав у курортне селище Затока Білгород-Дністровського району на Одещині.

Як вас зустріли на новому місці?

— Намагалися зберегти український фестиваль. Його репутацію та ім'я. Хотіли, щоб був у Аккерманській фортеці в Білгороді-Дністровському. Прагнули продовжувати приваблювати туристів і підтримувати музеї. Але нам не вдалося отримати необхідних дозволів і підтримки. Шукали місце поряд із розвиненою інфраструктурою для гостей. Обрали Затоку Лиманську. Тут дивовижної краси піщані пляжі. Сезон там закінчується 2 вересня, а фестиваль мав початися 11-го. Приїхали багато відвідувачів. У це взагалі місцеві не вірили. 2015‑го нас запросили до Затоки Центральної. Тоді там естонський інвестор мав амбітні плани розвитку курорту. Він хотів бути партнером нашого заходу. Фестиваль тривав вісім днів. Доповнив свою програму мистецькими акціями, освітніми й екологічними програмами.

Чому переїхали в Чорноморськ?

–2016-го нова влада в Затоці не надала дозволи у встановлений термін. Відверто заявили, що без фестивалю їм краще — все зрозуміло і йде своїм ходом. А ми були непередбачувані. У Чорноморську цьогоріч фестиваль пройде втретє.

Зараз у Криму Росія проводить свій фестиваль — "Коктебель Джаз паті". Його організатор телеведучий Дмитро Кисельов.

— Це така собі гібридна війна. Перші три роки анексії Криму команда Кисельова чекала, коли з'являться наші дати. І лише після цього робили оголошення про свій захід у ті ж терміни. Посилалися на наш фестиваль як на передісторію свого. Але за "Джаз Коктебелем" залишилася його торгівельна марка. Ми так само працюємо з видатними джазменами зі всього світу. Досі діють обмеження на відвідування російського фестивалю американськими музикантами. Німецька група "Де фаз" відмовилася від виступів у Криму. Кубинському трубачу Артуро Сандавалу росіяни зробили вигідну комерційну пропозицію. Але він замість виступу в окупованому Коктебелі здійснив концертний тур Україною.

16-й "Джаз Коктебель" відбудеться 16–19 серпня на базі відпочинку "Чайка" в Чорноморську. Перший день буде українським. Виступлять"Дах Дотерс", Онука й Олег Скрипка. Серед зірок фестивалю британська співачка Мартіна Топлі-Бьорд, ямайський квінтет "Іннер серкл" і норвезький гітарист Фроде Барт.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни посилалися на наш фестиваль як на передісторію свого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути