вівторок, 13 вересня 2011 07:45

Російський фільм про продану душу отримав "Золотого лева"

Найвищу нагороду 68-го Венеціанського кінофестивалю здобула стрічка "Фауст" російського режисера 60-річного Олександра Сокурова. На зйомки витратили $9,3 млн. Журі очолив нью-йоркський режисер Даррен Аронофскі, 42 роки.

— Російською картину не дублюватиму, бо "Фауст" найкраще звучить німецькою, — розказує режисер. — У нашій команді працювали представники 38 країн. Хотіли знімати в Італії, вже й домовилися у Ватикані, та забракло грошей. Зйомки перенесли до похмурої Ісландії. Фінальну сцену фільмували на залишках вулкана Ейяф'ятлайокютль, який торік паралізував усю Європу. Його більше не існує, тож маємо історичні кадри.

Фауста зіграв німець Йоганнес Цайлер, Мефістофеля — петербурзький актор Антон Адасинський. Це четверта стрічка російського режисера з тетралогії про людей, які продали свої душі. Фільми "Молох", "Телець", "Сонце" були присвячені Гітлеру, Леніну та японському імператорові Хірохіто.

— Навіть сильна людина здатна на зраду. Мої фільми розповідають про це, — говорить Олександр Сокуров.

— Фільми цього режисера не раз потрапляли на найкращі фестивалі. Не вперше він і на Венеціанському. Коли йому не давали нагород, щоразу всі дивувалися, адже його картини — це майже класика. Нарешті отримав належне, — розповідає директор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, 61 рік.

"Срібного лева" вручили китайському режисерові Цаю Шанцзюню. Він зняв "Люди гори люди море" — про п'ятьох братів, які вистежують злочинця. Французько-український фільм "Земля забуття", з Ольгою Куриленко в головній ролі, не брав участі в основному конкурсі.

— Наша стрічка навряд чи могла б очікувати на серйозну нагороду. Добре вже те, що Україна хоч якимсь боком була представлена у Венеції.

"Фауста" і "Землю забуття" покажуть у Києві на кінофестивалі "Молодість" наприкінці жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Російський фільм про продану душу отримав "Золотого лева"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути